Izaberite stranicu

[wpaudio url=”http://www.svetigora.com/audio/download/12853/11.05.2013.%20U%20ZIZI_Miting%20podrske%20Kosovu.mp3″ text=”Прилог Радија Светигора”]

БЕОГРАД, 10. МАЈА (Светигора прес) – Митинг “Остајемо у Србији”, завршен је мирно на Тргу Републике у Београду, а  хиљаде грађана који су исказали своје противљење бриселском споразуму о КиМ, затражило је да се Уставни суд Србије изјасни о том споразуму у року од 30 дана.

Ако се тај суд у том року не изјасни, биће покренута народна иницијатива за расписивање референдума о бриселском споразуму и вануставном издвајању Косова и Метохије из Србије.

Затражено је и да медији у Србији прекину медијску блокаду и отворе се за критичке ставове према споразуму, а нови скуп заказан је  за Видовдан   на истом мјесту.

Говорници су истакли да бриселски споразум значи издају и предају Косова и Метохије и почетак распада Србије, а изнесене  су оштре критике и увреде на рачун руководства Ивице Дачића, Александра Вучића и Томислава Николића, а присутни су поцијепали копију бриселског споразума.

Скуп је почео интонирањем химне “Боже правде”, а потом је Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије са свештенством Српске православне цркве отпјевао “Христос воскресе из мртвих” и служио молебан за Косово и Метохију.

“Молимо се за упокојење Владе и Скупштине Србије и да им се опрости сваки гријех вољни и невољни. Молимо се за васкрсење Косова и Метохије и цијеле Србије и рода српског”, поручио је Митрополит Амфилохије у молитви.

Митрополит Амфилохије је у обраћању учесницима скупа казао да власт у Србији  мисли да има монопол над српским светињама и гробљима, и да се одриче од Косова и Метохије, те додао да ће Србија поново бити београдски пашалук, ако се овако настави.

“Кажу да имају већину. Није снага у броју, него у Господу, снага и јачина је у онима са којима је Бог и великомученик косовски Лазар и Свети Стефан Дечански и ћивоти Светих патријараха српских. Ту је већина”, рекао је Владика Амфилохије.

“Нека дају имање свога оца, а не Косово и Метохију. То није нечија прћија, него имовина народа светосавског”, поручио  је Митрополит Амфилохије.

Умировљени Владика захумско-херцеговачки Господин Атанасије поменуо је случајеве како су Србе на Косову убијали Шиптари који им узимају земљу.

Владика Атанасије је истакао да је то судбина Срба на Косову, уз сву гаранцију НАТО-а у шта вјерују тројица /Дачић-Вучић-Николић/, за које је рекао да су издајници.

„Дачић каже да је за земаљску политику, не интересује га небеска, тако је говорио и  Ђинђић, а како је завршио нека Бог суди”, рекао је Епископ Атанасије.

Он је навео да власт не верује у Бога, него у погубну митологију Европске уније.

„Нема земаљске Србије без небеске”, додао је он.

Потпредсједник Републике Српске Емил Влајки пренио је поздраве из  Српске са жељом да Косово и Метохија и даље остане у оквиру Србије.

“Срамота је за Европу и свијет што се српски народ тјера са вјековних огњишта и ставља у највеће концентрационе логоре у Европи од Другог свјетског рата и што се Србија демонизује и уцјењује. Илузија је да ће икада Србија ући у Европу зато што ће препустити Косово”, поручио је  Влајки.

Он је истакао и да је илузија да ће окупатори на Косову штитити српски народ, наводећи да искуство говори да,када се једна земља почне распадати – распаду никада краја, а Косово и Метохија, ако се не припази добро, може значити распад Србије. Потпредсједник Српске завршио је обраћање ријечима “Живјела Србија са Косовом и Метохијом”.

Академик Коста Чавошки оптужио је Дачића, Вучића и Николића за велеиздају и варање српског народа и навео да је Србија парафирањем бриселског споразума признала самозвану државу Косово.

Он је рекао да је садашње стање Косова и Метохије посљедица злочиначког бомбардовања НАТО-а и запитао да ли се на томе може градити будућност и Срба и Албанаца.

Скупу су се обратили и уредник Нове српске политичке мисли  Ђорђе Вукадиновић, који је рекао да је бриселски споразум почетак капитулације и државног слома Србије и да се неће завршити само Косовом, јер се јављају гласови са Прешева, а крећу напади и на Републику Српску.

Музичар Бора Ђорђевић поручио  је да многи не слуте колико је Приштина близу Београда и изрецитовао своје стихове о ситуацији са Србијом и Косовом.

На скупу су говорили и предсједник општине Штрпце Звонко Михајловић, као и представници студената са Приштинског универзитета измјештеног у Косовску Митровицу, те представници Београдског универзитета, који су позвали студенте и професоре Републике Српске и Црне Горе да им се придруже у праведној борби за опстанак и останак Приштинског универзитета у Србији.

Митинг је иначе почео у 12.44 часова, алудирајући на Резолуцију 1244 Савјета безбједности УН о Косову. Организатори су четири српске општине са сјевера Косова и Метохије – Звечан, Косовска Митровица, Зубин Поток и Лепосавић.

Након митинга учесници су се мирно разлишли са Трга Републике.
Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This