Izaberite stranicu

[wpaudio url=”http://www.svetigora.com/audio/download/12848/09_05_2013_mitropolit_stijena_piperska.mp3″ text=”Прилог Радија Светигора”]

ЦЕТИЊЕ, 9. МАЈА (Светигора прес) – Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије освештао је данас са свештенством из темеља обновљену цркву Светог великомученика Гергија у селу Стијена пиперска у Пиперима код Подгорице.

Након службе великког освећења, Владика је са свештенством и вјерним народом служио Свету архијерејску литургију.

У литургијској проповиједи Митрополит Амфилохије је казао да је старозавјетно избављење изабраног Божјег народа из египастског ропства било предуказање новог избављења у Господу Исусу Христу који пролази кроз таму гроба својим распећем и својом Голготом и који васкрсава из гроба и собом васкрсава сав људски род.

“Тиме Он у сав људски род и у сву творевину улива квасац вјечнога Божанскога живота”, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

“Обнова Соломоновог храма такође је било предуказање духовне и моралне обнове изабраног Божјег народа који је робујући био изгубио своју вјеру. И зато је обнављање храма било и обнављање вјере и вјерности закону Мојсијевом”, рекао је Владика Амфилохије.

“Тај обновљени храм, то је онај храм у који је улазио Христос и у коме је проповиједао. И на том мјесту, од тога храма је касније на Голготи саграђен храм Христовог Васкрсења који и дан данас постоји, а саграђен је у вријеме Светог цара Константина и царице Јелене. Тада је пронађен Часни Крст и подигнут први храм Христовог Васкрсења”, објаснио је Митрополит Амфилохије.

Владика је рекао да сви каснији храмови наставак тога храма и те обнове. Међу те храмове, ево, спада и овај обновљени храм у Стијени пиперској, саграђен од предака, овако диван и чудесан. Али у временима духовног робовања би је запустио. И ово наше вријеме имало је своје ропство, не само физичко него и духовно и отуђење људи од Светиње Божје, од себе самих као храма. И ми смо лутали по пустињи четрдесет година као Јевреји кад су изашли из египатског ропства”, рекао је Владика Амфилохије.

Владика је рекао да се, хвала Богу, поново враћамо себи и својим светињама.

“Онда је природно да обнављамо светиње да би се кроз то обнављање у нама рађао нови истински, по Богу обликовани човјек”, закључио је Митрополит Амфилохије и заблагодарио свима који су на било који начин допринијели обнови храма Светог Ђорђа на Стијени пиперској.

У току литургије Цркви Христовоје је кроз Свету тајну крштења прибројан брат Слободан.

“Тиме је и он постао обновљен и постао храм силе Божје и мудрости Божје”, казао је Митрополит Амфилохије.

Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This