Izaberite stranicu

[wpaudio url=“http://www.svetigora.com/audio/download/12806/04.05.2013_Mitropolit_Topla.mp3″ text=“Прилог Радија Светигора“]

ХЕРЦЕГ НОВИ, 4. МАЈА (Светигора прес) – Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је данас са свештенством Свету архијерејску литургију у цркви Вазнесења Господњег на Топлој у Херцег Новом.

У литургијској бесједи Владика је рекао да се Митрополит Петар Други Петровић Његош овдје учио науци Божјој и да је у манастиру Савина сачуван један од његових буквара.

“То је много значајно јер потврђује да се заиста Петар Други Петровић Његош овдје научио науци Божјој и одавде кренуо и узрастао до великог светитеља и проповједника бесмртности човјекове и проповједника Христовог васкрсења”, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Митрополит Амфилохије је рекао да је ту мудрост млади Раде Томов научио у овом храму Светог Вазнесења Господњег. “И научио је много више од тога, и од свога учитеља Светога Петра и од овога светога мјеста. Научио је велику и свету истину и посвједочио је свим својим животом и свим својим дјелом – истину о Христу и Његовом васкрсењу. Зато се његово најзнаменитије дјело “Луча микрокозма” завршава химном Христовом васкрсењу. Нема величанственије химне написане на српском језику од тог свједочанства Петра Другог Петровића Његоша”.

“Поклањамо се Христовом распећу, Христовом дуготрпљењу и да славимо у све дане нашега живота Његово славно васкрсење”, рекао је Митрополит Амфилохије.

Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This