Izaberite stranicu

[wpaudio url=”http://www.svetigora.com/audio/download/12790/Mitropolit_jeleosvecenje_Cetinje_01.05.2013.mp3″ text=”Прилог Радија Светигора”]

ЦЕТИЊЕ, 1. МАЈА (Светигора прес) – Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је данас са свештенством и вјерним народом у Цетињском манастиру службу Свете тајне јелеосвећења.

У архипастирској бесједи Владика је говорио о смислу и значају ове Свете тајне.

“Ово је обичај који је још на Господу на данашњи дан обавила она жена грешница када је Он био код неког фарисеја званога Симона. Она је дошла, па је миро нартово излила на главу Његову и на ноге Његове и косом са главе своје обрисала ноге Господње”, рекао је Владика.

“Симон је тада помислио: Ако је овај стварно пророк, зар не види ко је и каква је ова жена? А Господ срцезналац, схвативши о чему у себи размишљља Симон ће му рећи: Досао сам у дом твој, ниси ми сипао воде на руке да их умијем, ноге моје нијеси опрао водом, нијеси главу моју опрао. А ова жена, не само што је излила уље, миро нардово на моју главу него је и ноге моје косом својом и сузама својим опрала. И зато што је имала велику љубав опраштају јој се гријеси њени”.

“И опрости Господ грешници гријехе њене и рече да ће се то што је она урадила вршити у будућим покољењима у њен спомен”, објаснио је Митрополит Амфилохије.

“И ето тако, Црква Божја, по благослову и Господњем и брата Господњег Јакова обавља Свету тајну јелеосвећења кроз вјекове. Она је призивање Духа Светога животворнога да сиђе на нас, прво на уље наше да сиђе да га освети, да оно буде дар Божји на освећење душе и тијела нашега, и на наше просвећење духовно и тјелесно”, казао је Владика Амфилохије.

“И да као што је Господ помазан прије његовога страдања и распећа и ми  будемо помазани тим светим уљем. Да будемо помазани у знак опроштаја гријеха нама, покајницима, јер ова страна јесте с једне стране Божји благослов и даје се за здравље и исцјељење душе и тијела, али у исто вријеме је и за опраштање грехова”, нагласио је Митрополит црногорско-приморски.

Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This