Izaberite stranicu

[wpaudio url=”http://www.svetigora.com/audio/download/12784/29.04.2013_OGLEDALO_Vjecnaja%20pamjat.mp3″ text=”Прилог Радија Светигора”]

ПОДГОРИЦА, 29. АПРИЛА (Светигора прес) – Књига “Вјечнаја памјат свештенству Митрополије црногорско-приморске страдалом у Другом свјетском рату” аутора Милоша Војиновића нас подстиче да се на један здрав начин реинтерпретира све оно што се догађало овдје на овом нашем просторуу од 1941. до деведесетих година двадесетог вијека, рекао је Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије синоћ на промоцији ове књиге у крипти Саборног храма Васкрсења Христовог у Подгорици.

“Једино мјесто, једина држава, једини народ који то није урадио у овој распалој Југославије је Црна Гора. Нико није толико оптерећен братском крвљу колико је Црна Гора. И нико није остао толико духовно угрожен, оптерећен и заслијепљен тиме што се догађало као што је Црна Гора”, рекао је Митрополит Амфилохије.

Митрополит је казао да сад у Црној Гори имамо идеологију и власт која његује управо ту револуционарну идеологију.

“По свим својим својствима ова садашња монтенегринска идеологија је изњедрена оном братоубилачком, револуционарном идеологијом. Она је из ње израсла”, објаснио је Митрополит црногорско-приморски.

Он је рекао да све основне идеје монтенегринске идеологије, централна идеја монтенегринства, стварања црногорског језика, црногорске цркве, двије академије, три синдиката – последица су те незацијељене ране и тог дубоког помрачења кога се прво требало ослобађати деведесетих година па тек онда стварати нову Црну Гору и нови поредак у њој.

“До тога, нажалост, није дошло и тешко да ће у оваквим приликама доћи”, закључио је Митрополит Амфилохије.

Протојереј-ставрофор Велибор Џомић рекао је да аутор књиге није по својој вокацији близак хуманистичким наукама, али је по својем срцу и савјети близак истини.

“Милош Војиновић се овом књигом сврстава у ред заслужних истраживача и даће му Бог снаге да настави своја истраживања, јер није Црква само пострадала кроз убијање њених најбољих свештеника него и тако што су је опљачкали и до дана данашњег нијесу вратили одузету имовину”, рекао је отац Велибор Џомић.

О књизи су још говорили Управних архива у Бијелом Пољу Тадија Бошковић и аутор.

Медијатор промоције био је свештеник Предраг Шћепановић.

С.Ж./Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This