Izaberite stranicu

[wpaudio url=”http://www.svetigora.com/audio/download/12779/OPIJELO%20MLADJENU%20MICOVICU.mp3″ text=”Прилог Радија Светигора”]

ПОДГОРИЦА, 29. АПРИЛА (Светигора прес) – На мјесном гробљу у селу Велимље у Бањанима на празник Цвијети јуче су сахрањени земни остаци блаженог спомена дугогодишњег правног заступника и члана Правног савјета Митрополије црногорско-приморске адвоката Млађена Мићовића, брата Преосвећеног Владике будимљанско-никшићког Господина Јоаникија.

Претходно су опело у цркви Светог Ђорђа под Горицом у Подгорици служили Високопреосвећени Архиепископ цетињски Митрополит црногорско- приморски Господин Амфилохије и Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Господин Јоаникије уз саслужење свештенства и вјерног народа.

У бесједи након опела, Митрополит Амфилохије је рекао да је Млађен Мићовић био жедан и гладан правде Божје. “И сав свој живот је посветио управо Божјој правди”.

“Онај који служи Божјој правди из које се рађа људска правда, тај кроз ту Божју правду задобија, не само награде овдје на земљи и похвале земаљске које саме по себи и немају много значења, него оно што нам каже ријеч Божја: Блажени гладни и жедни правде јер ће се наситити. Овдје на земљи није се лако наситити правде Божје”, рекао је Митрополит Амфилохије.

“Млађен Мићовић је син Сава Спасојева и Видосаве, иза којих је остао широки траг, по Божјем дару, а могуће и по благослову некога ко је крштавао и њих и њихово потомство. А нека ми опрости Владика и нека ми опросте и браћа нашега Млађења, и његове сестре и потомство, у том широком трагу Сава Спасојева најзначајније, најдивније, најузвишеније мјесто посједовао је, посједује и посједоваће Млађен Мићовић”, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

“И морам да вам кажем и нешто друго. Ево ја сам Владика и Митрополит црногорски, његов брат је овдје Епископ будимљанско-никшићки, рођен из исте утробе као и он, па ми се чини, а морам то да вам исповиједим, да је можда његово било мјесто да буде на моме мјесту или мјесту његовог брата. Такву је у себи носио мудрост, знање и вјерност, и свједочење имена Божјега наш Млађен Мићовић”, нагласио је Митрополит Амфилохије.

Митрополит је рекао да је он био тврђа наше Цркве у Црној Гори, правдољубац и правдоносац, свједок правде Божије. “И у овим временима, када је неправда или лажна правда завладала људима, он се, имајући чисто срце, чисту душу и чисти ум, ни за тренутак није помјерио нити се уплашио било кога и било чега. Био је сваког тренутка вјеран оној истини Светог Петра Цетињскога да је у имену Божјем суд и правда”.

“Бог га је обдарио златним вијенцем браће његове, сестара његових, потомства његовог и потомства браће и сестара његових. И свију нас вијенцем око његове часне и честите главе”, рекао је Владика Амфилохије.

Владика је рекао да ће Млађен Мићовић одласком из овог бесудног времена и бесудне земље оним чиме га је Бог задахнуо и испунио на још убједљивији начин свједочити правду Божју тамо гдје више нема бола ни уздаха, гдје нема неправде и гдје лаж не може тријумфовати над истином нити неправда над правдом.

“Његов часни и свијетли лик, његово часно и свијетло дјело, његова борба за правду и за истину Божју је нешто што остаје међу нама и са нама. Блажен је пут којим данас идеш, Млађо, припремљено ти је мјесто вјечног покоја”, рекао је Митрополит Амфилохије.

Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This