Izaberite stranicu

[wpaudio url=“http://www.svetigora.com/audio/download/12777/28.04.2013_Mitropolit_Zlatica.mp3″ text=“Прилог Радија Светигора“]

ПОДГОРИЦА, 28. АПРИЛА (Светигора прес) – Светом архијерејском литургијом, коју је са свештенством и вјерним народом служио Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије, и благосиљањем славског колача данас је у Подгорици прослављен празник Цвијети – слава манастира Златица.

“Овај дан уласка Господа Исуса Христа у Јерусалим је онај дан у који су се испунили сви они дани и она сва обећања Господња кроз вјекове”, рекао је Владика Амфилохије у литургијској проповиједи.

“Не само Исус из Назарета, обични човјек рођен од дјевојке Марије него сами Бог који се уселио у њега и кроз утробу Пресвете Дјеве ушао у овај свијет, Он као савршени Бог и савршени човјек је дошао и посјетио нас. Он који је прије свих вјекова рођен од Бога Оца дјевствено, и који се родио дјевствено од Пресвете Дјеве кад је дошла пуноћа времена, Он је тај који, ево, припремајући се на шест дана прије свога распећа, за своје страдање, за своје жртвовање за живот свијета доживљава једини, такорећи славни дан у своме земноме животу”, рекао је Митрополит Амфилохије.

Митрополит Амфилохије је додијелио Орден Светог Петра Цетињског предратном теологу Луки Миротићу. “Ми се данас подсјећамо и на страдања наше Цркве у древним временима и у овом нашем времену, нарочито страдањима наше Цркве у Црној Гори. За нашу Цркву у Црној Гори од 1941. па све до деведесетих година била је Страсна недјеља страдања Цркве и народа од насиља нацифашистичког па онда безбожничког”.

“Један од оних који је пострадао за вјеру православну, за образ и достојанство Црне Горе Светога Петра Цетињскога и Светога пророка Ловћенскога Петра Другога, пустињака Цетињскога Његоша јесте и наш брат Лука Миротић који је овдје са нама. И ево га Бог, и поред мука и страдања, удостојио да нам дође овдје прешавши деведесету годину”, казао је Владика.

“Деветнаест година након рата је био у скривници, а кад је изашао из ње његово страдање се тиме није завршило. Није могао добити посла ни парчета хљеба, иако је он теолог иако зна и пет језика. Са тог разлога, са разлога његове вјерности Христу Богу, чувања образа Светопетровићке Црне Горе, на наш предлог Свети архијерејски синод СПЦ је наградио Орденом Светога Петра Цетињског нашега Луку Миротића”, рекао је Митрополит Амфилохије.

Након Свете литургије око храма је прошла литија са палмовим, маслиновим и врбовим гранчицама.

Потом је одржана дјечја духовна академија и приређена славска трпеза љубави.

Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This