Select Page

[wpaudio url=“http://www.svetigora.com/audio/download/12771/28.04.2013_Mitropolitova%20besjeda%20sa%20skupa.mp3″ text=“Прилог Радија Светигора“]

ПОДГОРИЦА, 27. АПРИЛА (Светигора прес) – Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије казао је јуче у Подгорици да је садашња црногорска власт израсла из марксистичко-тоталитарне идеологије и да је и све што је та идеологија стварала пропало, али и да је њен дух и њено начело остало  и да се остварује се под другим видом.

„У Црној Гори је, поред позитивних промјена у духу европске демократије, примјетна тенденција обоготворења државе и нације. Те двије категорије, које су земаљске, и ако се прихвате као мјера слободе вјероисповести, не могу отићи далеко од онога што је било прије и биће немогуће доћи до истинског напретка у утемељењу слободе на признатим начелима у савременом свијету”, рекао је Владика Амфилохије на Округлом столу “Слобода вјероисповијести у Црној Гори” који је одржан у ораганизацији правних савјета Митрополије црногорско-приморске и Епархије будимљанско-никшићке.

Митрополит Амфилохије је то навео као једну од највећих опасности за нормално функционисање друштва у независној Црној Гори, и „то нас је и подстакло да иницирамо овакве скупове да бисмо утврдили у каквом стању је слобода вјероисповести у Црној Гори”.

Координатор Правног савјета Митрополије протојереј-ставрофор  Велибор Џомић, казао је да је слобода вјероисповијести темељно људско право и, како је додао, „неопходно је поштовати различита увјерења јер грађани због различитих увјерења не треба да трпе шиканирања и прогоне”.

„Увијек има проблема у остваривању тих права, као што их има и уостваривању других људских права, али начелно се може рећи да се слобода вјероисповијести у Црној Гори поштује, али је то потребно даље нормирати”, навео је он.

Како је казао Џомић, нови закон о правном положају вјерских заједница мора да уважи међународне стандарде и слободу вјероисповијести, да уреди положај цркава, као што је то урађено у државама Европске уније.

„Појединци погрешно тумаче слободу вјероисповијести, јер је свако право и слобода ограничено слободом другог”, каже он. „Људска права, па и слобода вјероисповијести, ограничена су и на тим границама се појављују проблеми.”

„Ниједна црква не може имати посебне привилегије и нови закон о правном положају вјерских заједница се мора базирати на одвојености цркве од државе и на гарантовању слободе вјероисповијести“, каже помоћник министра за људска права Иван Јововић и додаје да Влада Црне Горе за ову годину планира доношење новог закона о вјерским заједницама како би био усаглашен са правним поретком државе, јер је важећи акт усвојен 1977. године.

Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This