Select Page

ЦЕТИЊЕ, 27. АПРИЛА (Светигора прес) – Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је јутрос са свештенством Свету службу Божију у Дворској цркви Рождества Пресвете Богоридице – Ћипур на Цетињу.

У литургијској бесједи Владика је рекао да је Христос Господ на данашњи дан, предуказујући опште васкрсење мртвих и упокојених васкрсао четворедневног Лазара, који је четири дана у гробу почивао.

“Силом Онога који га је створио, Онога који је од праха земаљскога обликовао човјека и задахнуо га дахом живота васкрсао га је из гроба и Лазар је послије тога био епископ на Кипру. И данас се тамо налази храм и светиња гдје почивају његове Свете мошти као живи свједок његовог васкрсења”, рекао је Митрополит Амфилохије.

“Његово васкрсење је предуказање и припрема општег васкрсења мртвих, свједочанство да ј човјек, створен на пролазној земљи од праха зе4маљскога, створен ипак не за пролазност, ништавило и за смрт него за вјечни и непролазни живот”, објаснио је Владика.

“Зато и ми у Символу вјере увијек исповиједамо да вјерујемо у васкрсење мртвих и у живот будућега вијека. Та вјера у васкрсење, утемељена на Лазаревом васкрсењу, на Христовом васкрсењу је суштина је суштина наше вјере хришћанске”, закључио је Митрополит Амфилохије.

Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This