Izaberite stranicu

[wpaudio url=”http://www.svetigora.com/audio/download/12752/24.04.2013.%20Mitropolit%20Ostrog%20Liturgija%20besjeda.mp3″ text=”Прилог Радија Светигора”]

ЦЕТИЊЕ, 24. АПРИЛА (Светигора прес) – У манастиру Острогу данас је одржан Сабор мушког монаштва Митрополије црногорско-приморске.

Сабор је почео Светом литургијом пређеосвећених дарова коју је са свештенством служио Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије.

У литургијској бесједи Владика је казао да је један од основних гриојехова свих нас људи оправдавање себе.

“Чим чујете и видите некога да се правда, знајте да он тиме наставља онај гријех Евин и Адамов. Оправдањем су и они стали пред лице Божје погазивши заповијест Божју, прихвативши отуђење од воље Божје, од заповијести Божје и својим погледом и својим бићем свеукупним и својим срцем и умом”, рекао је Владика.

“А када су се срели са Господом, намјесто да исповиједе и да признају гријех свој, и да имају увијек пред собом, они су се, прво Адам, па онда Ева – правдали. Адам је пребациовао гријех на Еву, Ева на змију, а змија отровница, демонска сила, сатанска сила сигурно пребацивала на онога ко је створио и њу и Адама и Еву – Бог је на крају кривац у тој анализи “, објаснио је Митрополит Амфилохије.

Митрополит Амфилохије синоћ је у Острогу замонашио искушеника Бошка, који је добио монашко име Станко, а у искушеничку ризу је обукао послушника Миленка.

Новопостриженом монаху Владика је рекао да сјећање на Име Божје треба да испуни сав његов живот.

“Ккрст који си примио нека ти буде подсјетник на Христове ријечи: Ко хоће да иде за мном нека се одрекне себе, нека узме крст свој и нека ходи за мном”, рекао је Владика.

Владика је казао да је новопострижени монах Станко први монах Станко од времена мученичког страдања острошког новомученика Станка.

“А име Станко значи онај који је стамен, који стоји непоколебиво у вјерности Христу Богу. Нека ти он буде помоћник на твоме светоме путу”, рекао је Митрополит Амфилохије.

Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This