Izaberite stranicu

[wpaudio url=”http://www.svetigora.com/audio/download/12696/14.04.2013_Mitropolit_Vl.Fotije_Cetinje.mp3″ text=”Прилог Радија Светигора”]

ЦЕТИЊЕ, 14. АПРИЛА (Светигора прес) – Светом архијерејском литургијом у Цетињском манастиру и резањем славског колача цетињско Коло милосрдних сестара “Краљица Милена” данас је прославило своју крсну славу – празник Иконе Богородице Филеримосе.

Свету архијерејску литургију је  служио Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије, уз саслужење преосвећене Господе Епископа далматинског Фотија и полошко – кумановског Јоакима и свештенства Митрополије црногорско–приморске.

У литургијској бесједи многобројним вјерницима сабраним на Светом богослужењу владика Фотије је рекао да је Цетињски манастир свето мјесто и мјесто славе Божје.

“Ако хоћемо да у нама обитава благодат Божја, Дух Свети, сам Господ, морамо постом побиједити своје тијело и умртвити страсти тјелесне. То је та борба активна која прати читав овај период поста и уопште нас прати кроз читав живот”, рекао је владика Фотије.

“С друге стране, потребно је непрестано и непрестано се молити, јер молитвом задобијамо благодат Светога Духа”, поручио је Епископ далматински.

Након причешћа вјерних и благосиљања славског колача Кола милосрдних сестара “Краљица Милена”, митрополит Амфилохије је поздравио епископе Фотија и Јоакима и честитао славу данашњим свечарима.

“Честитамо нашим сестрама милосрдним овај дивни и величанствени празник, да се милосрђе умножи у њиховом срцу. Не треба им више милосрђа од оога које је имала Пресвета Богородица чији лик оне прослављају. Нека буде и пола од тога, па ће то бити добро и благословено”, рекао је митрополит Амфилохије.

У трпезарији Богословије “Свети Петар Цетињски” организована је трпеза хришћанске љубави. Ђацима Богословије се, поред митрополита Амфилохија, ријечима архипастирске поуке обратио и епископ далматински Господин Фотије, који је и ректор Богословије “Света три јерарха” у Крки.

Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This