Select Page

ЦЕТИЊЕ, 14. АПРИЛА (Светигора прес) – Протојереј-ставрофор Димитрије Калезић, професор Универзитета у пензији и бивши декан Богословског факултета у Београду, у својству изасланика Светог Синода за богословије СПЦ , завршио је јуче 13. априла  своју редовну посјету Богословији Светог Петра Цетињског у текућој 2012/13. школској години.

Професор Калезић је јуче у амбасади Украјине Подгорици разговарао са амбасадорком Оксаном Сљусаренко о питањима сарадње између црквенопросвјетних установа и амбасаде Украјине.

Након тога је професор Калезић посјетио манастире Ждребаоник и Острог.

Отац Димитрије Калезић је претходних дана обишао и новообновљену богословију Светих Кирила и Методија у Призрену. 

На путу за Призрен са професорима Цетињске Богословије Слободаном Станишићем, Аполоном Мишченком и Благојем Рајковићем посјетио је Скадар и Тирану.

У Тирани је посјетивши сједиште Албанске православне цркве, и град Драч у којем је разговарао са ректором Духовне академије Светог Власија Владиком Николајем, као и са професорима и ученицима ове високошколске установе Албансек православне цркве. 

На празник Благовијести, по позиву Митрополита Амфилохија, отац Димитрије је учестовао у литургијском сабрању и слави манастира Бешка на Скадарском језеру. Такође је у току своје посјете Цетињској богословији присуствовао и редовној настави, богослужењима, као и произношењу бесједа матураната Цетињске богословије.

Током боравка на Цетињу отац Димитрије је имао сусрет и са Епископом полошко-кумановским Господином Јоакимом, као и са првим ректором новообновљене Цетињске богословије протојерејом-ставрофором Момчилом Кривокапићем и директором Канцеларије за сарадњу са Црквама и вјерским заједницама при Влади Републике Србије Милетом Радојевићем.

А.В./Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This