Izaberite stranicu

ЦЕТИЊЕ, 19. МАРТА (Светигора прес) – Ученици четвртог разреда Богословије “Свети Петар Цетињски”, предвођени разредним старјешином Аполоном Мишченком и професором Благојем Рајковићем, од 8 – 11. марта су били на поклоничком путовању у Јасеновац.

У склопу путовања ђаци су посјетили манастир Тврдош, село Мркоњиће у коме је рођен Свети Василије Острошки и Владичански двор у Мостару.

Ђаци су у Јасеновцу прво присуствовали Светој литургији у тамошњој цркви, а онда су обишли музеј и некадашњи комплекс јасеновачких логора гдје су у Другом свјетском рату усташе побиле стотине хиљада православних Срба.

У повратку из Јасеновца цетињски богословци су посјетили Козарску Дубицу, цркву у Драксенићу и манастир Моштаницу.

У храму Христа Спаситеља у Бањалуци ђаци су присуствовали Светој литургији, а потом у храму Свете Тројице цјеливали мошти Светог Платона, епископа бањалучког који је такође страдао од усташке руке.

Цетињски богословци потом су посјетили Соколац на Романији, гдје су у цр4кви Светог пророка Илије присуствовали вечерњој служби. Сјутрадан су посјетили “мали Зејтинлик”, војничко гробље на Сокоцу.

На Равној Романији ђаци су посјетили манастир Светог Георгија, а потом у Сарајеву стару цркву Светог Арханђела Михаила у којој се чува десна рука Свете првомученице Текле. Ђаци су том приликом посјетили и музеј, који се налази поред цркве, у коме се налази велики број вриједних икона.

Враћајући се на Цетиње, ученици Цетињске Боггословије су посјетили и Богословију у Фочи.

Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This