Izaberite stranicu

ЦЕТИЊЕ, 25. ФЕБРУАРА (Светигора прес) – Уочи празника светог Симеона Мироточивог из штампе је изашао 223. број часописа “Светигора”, образника за вјеру, културу и васпитање Митрополије црногорско-приморске. На насловној страни је фотографија недавно упокојеног архимандрита Луке (Анића) игумана дајбабског, који је по ријечима владике Григорија свједочио крст и радост васкрсења. „Светигора“ интегрално преноси бесједу владике Јоаникија, који се опростио од оца Луке над његовим одром, 10. фебруара у манастиру Дајбабе.

Нови број «Светигоре» изашао је уочи празника светог Симеона Мироточивог и у уводном дијелу поводом 900 година од рођења зачетника светородне лозе Немањића налази се бесједа Његовог високопреосвештенства Архиепископа цетињског Митрополита црногорско-приморског господина Амфилохија „Отац који је тјелесно родио сина и син који је духовно родио оца“. А о сину који је духовно родио свога оца – и духовно родио српски народ  – светом Сави, тј. О Савиндану има највише текстова у новом броју «Светигоре». Професор историје са Цетиња Предраг Вукић потписује текст под називом „И завјешта да се Срби слогом вежу“ , о прослави Савиндана на Цетињу у периоду од 1856. до 1916. године. А како је ове године у Црној Гори прослављен Савиндан говоре репортаже Раја Војиновића. У Херцег Новом на Светосавској академији је говорио Горан Ж. Комар, чију бесједу читате под називом „Наслеђе неочекиваних размјера и облика“. Под називом „Светосавски мотиви Момира Војводића“  др Будимир Алексић је дао приказ нове књиге Момира Војводића «Милосна светлост светог Саве».  Поезија у овом броју такође има везе са светим Савом. Заступљени су стихови  Милице Бакрач. Оливера Доклестић даје приказ зборника «Светосавско кандило» „Луч светог Саве“. Ријеч је о радовима ученика основних школа  на тему о светом Сави.

Нови број Светигоре преноси  божићну поруку 2012/2013 Архиепископа цетињског Митрополита Амфилохија. Ту су и репортаже  које сликом и ријечју говоре о прослави Бадњег дана, Божића и Богојављења у Митрополији црногорско-приморској.

Ове године обиљежава се 1700 година од објављивања Миланског едикта. Под називом „Јубилеј – подстрек да истрајемо“ је објављена бесједа Његове светости Патријарха Иринеја тим поводом.

Поводом 200 године од рођења владике Рада можете прочитати оглед  Његовог високопреосвештенства Епископа будимљанско-никшићког Јоаникија  „Исихастички лик игумана Стефана у Горском вијенцу“.

Ту је и занимљиви текст Божа Ђурановића о гусларима – чуварима памћења „Краљев гуслар Илија Вековић“. У овом броју заокружује се предавање Митрополита Амфилохија «Православље у Јужној Америци“. Ту је и запис владике Григорија о манастиру Житомислићу, затим одговор Јова Гумерова о духовном смислу празника Сретење. Са моштима светог Јована Крститеља упознаје вас Одигитрија.

Поред помена оцу Луки у овом броју се налази и помен Бориславу Милошевићу, и монахињи Јефимији Перић.

О осталим важним догађајима из Митрополије црногорско-приморске, отачаствене Цркве, помјесних Цркава и свијета можете прочитати у хроникама броја. На крају се налази саопштење свештенства Митрополије црногорско- приморске са братског сабрања у манастиру Подмаине.

Pin It on Pinterest

Share This