Izaberite stranicu

Извод из пресуде

ПОДГОРИЦА, 13. јуна – Управни суд Црне Горе донио је пресуду којом је поништио рјешење МУП-а Црне Горе, којим је свештеницима из Пљеваља одбијен захтјев за одобрење привременог боравка.

Рјешење је поништено због погрешне примјене прописа од стране МУП-а Црне Горе.

У образложењу пресуде се наводи да је нејасно и неразумљиво како је МУП приликом одлучивања о привременом боравку свештеника „доказ о оправданости боравка” свештеног лица које је поднијело захтјев везао за вршење службе у Епархији милешевској СПЦ условио примјеном одредбе из члана 2 Закона о правном положају вјерских заједница.

Према пресуди Управног суда, том одредбом се одређује обавеза оснивача да оснивање или престанак рада вјерске заједнице пријави општинском органу управе за унутрашње послове на чијој територији је сједиште новоосноване или укинуте вјерске заједнице. Суд је оцијенио да је материјални пропис из чл. 2 Закона о правном положају вјерских заједница погрешно примијењен од стране МУП-а приликом доношења рјешења што је битно утицало на законитост одлуке тог органа.

Због погрешне примјене материјалног права у рјешењу МУП-а којим је одбијен захтјев свештеника за одобрење привременог боравка, по оцјени Управног суда, не произлази одлука која је дата у диспозитиву и то је био разлог да суд уважи тужбу и поништи рјешење МУП-а Црне Горе као незаконито.

„Незаконита рјешења МУП-а Црне Горе, како видимо, падају као кула од карата. Ова и друге пресуде јасно показују да је МУП тенденциозно водио незаконите поступке против свештених лица која већ дуго уредно бораве у Црној Гори. Из пресуде је евидентно да је позивање МУП-а и министра Брајовића на члан 2 Закона о правном положају вјерских заједница од 1977. године правно неутемељено и на то смо од почетка указивали. Пале су, иако су правницима од почетка биле јасне, приче да Митрополија и епархије у Црној Гори немају својство правног лица. Очекујемо од МУП-а да у најкраћем року поступи по пресудама Управног суда, исправи своје грешке и свештеницима одобри привремени боравак у складу са важећим законским прописима“, истакао је у коментару протојереј-ставрофор мр Велибор Џомић, координатор Правног савјета Митрополије црногорско-приморске.

М.В.Р

Извор: Дневне новине ДАН

Pin It on Pinterest

Share This