Izaberite stranicu

[picasa width=”570″ height=”440″ autoplay=”1″ showcaption=”0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/9201206[/picasa]

[wpaudio url=”http://www.svetigora.com/audio/download/10838/09.06.2012_Mitropolit_Komani.mp3″ text=”Митрополит Амфилохије служио у Ораовици у Команима”]

ГАЛЕРИЈА

ЦЕТИЊЕ, 9. јуна (Светигора прес) – Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је данас, на празник Светог свештеномученика Терапонта и Оданије Педесетнице, Свету архијерејску литургију и обавио освећење обновљеног храма Светих Козме и Дамјана у селу Ораовица у Команима, гдје је и обављено прво крштење након осамдесетак година.

Након прочитаног Светог Јеванђеља Митрополит Амфилохије се вјернима обратио архипастирском бесједом.

„Није исто права вјера и лажна вјера. Није исто тврда Божја вјера и пасја вјера. То је знао и зна народ. У невјере нема вјере“, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Владика је рекао да вријеме свједочи да све што се ради на лажној вјери и на лажној идеологији – то се распада као кула од карата.

„Какве везе има такозвана и лажна црногорска црква има са Христом, са Духом Светим? Појавила се групица људи који су себе прогласили епископима и свештеницима, а о Христу и не причају никад ништа. Они једино причају о држави, као да је држава Бог“, објаснио је Митрополит црногорско-приморски.

„Поштујемо државу, али није држава Бог. Држава данас јесте а сјутра није, данас има ове а јуче је имала друге границе, само Господ знаде какве ће сјутра бити границе. Поштујемо све то, али се једино Богу клањамо“, поручио је Митрополит Амфилохије.

Црква Светих Козме и Дамјана била је запуштена од Другог свјетског рата, а житељи Ораовице кажу да је последња литургија у њој служена 1943. године.

[wpaudio url=”http://www.svetigora.com/audio/download/10835/09.06.2012_o.Ilija_Zekanovic_Komani.mp3″ text=”Отац Илија говори о обнови Храма”]

По ријечима надлежног пароха загредско-команског јереја Илије Зекановића, прва литургија након тога у њој је служена 2010. године, када је почела обнова храма.

Црква је иначе саграђена 1868. године.
Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This