Select Page

[picasa width=“570″ height=“440″ autoplay=“1″ showcaption=“0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/4201204[/picasa]

[wpaudio url=“http://www.svetigora.com/audio/download/10806/04.06.2012_Mitropolit_Precista_Krajinska.mp3″ text=“Митрополит служио на Пречистој Крајинској“]

ГАЛЕРИЈА

ЦЕТИЊЕ, 4. јуна (Светигора прес) – Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је данас, на Духовски понедјељак и празник Светог Јована Владимира, са свештенством Свету архијерејску литургију на остацима манастира Пречиста крајинска у Остросу код Улциња.

У литургијској бесједи Митрополит Амфилохије је рекао да Крст Светог Јована Владимира вјековима свједочи о његовом страдању и његовој вјерности Христу Господу.

«Мошти Светог Јована Владимир и његове благовјерне супруге Косаре свједоче да су они себе принијели на миомирну жртву Христу Богу. А њихов крст кроз вјекове био је ношен одавде са овога мјеста на врх планине Румије у литији. Читава покољења су га носила до времена када је ова Светиња разорена. Али је крст остао да сабира око себе на благословеној планини Румији. А Румија значи – Хришћанка», рекао је Митрополит Амфилохије.

У поподневним часовима у Бару је обављено освећење и постављање крстова на два пирга саборног храма Светој Јована Владимира. Митрополит Амфилохије је сабранима рекао да су ти крстови знак да је Бар Христов град и град Светога Јована Владимира.

«Да буду на исцјељење од сваке душевне и тјелесне болести свакога ко на њих гледа, и на прогнање сваке демонске силе и нечистоте», рекао је Владика благодарећи свим приложницима храма, а нарочито приложницима крстова.

Митрополит Амфилохије је приложнике храма одликовао архипастирским похвалницама.

[wpaudio url=“http://www.svetigora.com/audio/download/10811/Trojicindan_Vraka_Sakdar.mp3″ text=“Световладимировска Литија у Бару“]

ГАЛЕРИЈА

Владика је потом са свештенством предводио традиционалну литију у славу Божју и у част Светог Јована Владимира, небеског покровитеља града под Румијом која је прошла барским улицама.

«Шта се све у протеклих двије хиљаде година није није мијењало у овоме свијету», рекао је Митрополит Амфилохије учесницима литије. «Какве све силе и власти нијесу пролазиле и смјењивале се кроз вјекове. Све се мијењало по оној народној – свака сила за времена, а Божија сила свевремена. Ево живога свједока овога Светога храма, ево живога свједока Светога великомученика Јована Владимира чији спомен нас је данас сабрао око његовог ка небу растућег храма. И она два златна крста подигнута на два пирга, на два жива путоказа ка небесима».

«Све се темељи на имену Свете Тројице, Оца и Сина и Духа Светога. Ено тог знамења горе на двије хиљаде метара на Румији. Румија значи – хришћанка и није чудо што на њој сија златни крст и што се на њој служи служба Божија Светој Тројици Богу нашему. Јер, све оно што се кроз вјекове догађало у Цркви није ништа друго до откривење, јављање Божанске љубави према човјеку, према човјечанству, према читавоме свијету».

«С друге стране човјечја љубав, вјера и нада блиста и прима се на ту Божанску љубав, тако да Бог бива међу нама, Божанска љубав бива међу нама. И она прима све колико нас има», рекао је Владика.

Након литије на гумну поред барског саборног храма у изградњи изведен је пригодан музички програм, чиме је завршена овогодишња духовна манифестација «Дани Светог Јована Владимира».
Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This