Select Page

[picasa width=“570″ height=“440″ autoplay=“1″ showcaption=“0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/29201206[/picasa]

ГАЛЕРИЈА

ЦЕТИЊЕ, 30. маја (Светигора прес) – У складу са пројектом одобреним од стручне Комисије за обнову цркве Пресвете Богородице на Светом Стефану, коју је прошле године основала Влада Црне Горе, ових дана је завршена обнова овог храма, који је посљедњих годину дана био предмет изузетне медијске пажње.

Сви груби грађевински радови на храму су завршени. Остаје још да се уради прилаз цркви и унутрашње уређење самог храма.

Радове је посљедњих мјесец дана, уз сарадњу са Митрополијом, Управом манастира Прасквице, која се стара о свим храмовима на Светом Стефану, као и Црквеним одбором за обнову цркава на Светом Стефану и православним вјерницима из Паштровића, обавило предузеће познатог никшићког привредника Миодрага-Даке Давидовића, које је иначе ангажовано на пројектима на Светом Стефану и околини.

Јуче су обновљени храм обишли Високопреосвећени Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Амфилохије, заједно са братством манастира Прасквице, тамошњим Црквеним одбором, главним менаџером Хотела Свети Стефан у име закупца „Aman Resorts“ Кевином Бруком, сувласником компаније „Adriatic Properties“ Петросом Статисом, г. Давидовићем и појединим члановима поменуте Владине Комисије.

Након краће молитвепред црквом, Митрополит је заблагодарио Богу на обнови ове светиње, захвалио свима који су допринијели њеној обнови, изразивши наду да се више у Црној Гори неће забрањивати обнове богомоља које, у име Господње, обнављају љубав и заједништво међу људима, што је заправо циљ и њихове градње и њихове обнове.

На закуски која је приређена у оближњем Ресторану „Р“ на Милочеру, своје задовољство због окончања обнове храма и коначног рјешења овог, у једном тренутку, непотребно исполитизованог питања, изразили су и сам г. Статис, г. Давидовић, а у име присутних Паштровића обратио се, као један од најстаријих г. Владо Никлановић, који је и сам свједок, као дијете, освећење овог обновљеног храма (1937), као и његове трагичне судбине (рушења 1959).

Подсјећамо да новобновљена црква Свете Госпође потиче из 15. вијека, а свој коначан изглед је добила 1937. године у обнови чији је ктитор била Краљица Марија Карађорђевић, када храм почиње да слави и свога другог покровитеља – Светог благовјерног књаза Александра Невског.

Црква је ради изградње коцкарнице и ресторанске терасе срушена 1959. године са одобрењем тадашњег Завода за заштиту споменика културе и уз оштро противљење тадашњег игумана манастира Прасквице Бориса Кажанегре и Митрополије.

Након што је прошле године покушан почетак њене обнове, одлуком Владе Црне Горе, срушен је дио обновљеног зида и забрањени су сви радови, а потом под притиском мјештана и Цркве, основана је Комисија за обнову ове цркве. Питање обнове овог храма је на црногорској политичкој сцени и у дијелу јавног мњења посљедњих годину дана било средство за даље клевете на рачун Митрополије и уопште Православне Цркве у Црној Гори и продубљивање идентитетских и идеолошких подјела које већ годинама изнутра разарају Црну Гору. Овом обновом, међутим, превазиђено је благотворно и разумно, то непосредно и ирационално манипулисање овом древном паштровском светостефанском светињом.

И.Б.

Pin It on Pinterest

Share This