Izaberite stranicu

[picasa width=”570″ height=”440″ autoplay=”1″ showcaption=”0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/26201205[/picasa]

[wpaudio url=”http://www.svetigora.com/audio/download/10739/26_05_2012_mitropolit_amfilohije_godinje.mp3″ text=”Митрополит служио у Годињу”]

ГАЛЕРИЈА - Годиње

ЦЕТИЊЕ, 26. маја (Светигора прес) – Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је данас са презвитером Срђаном Стефановићем, парохом црмничким и другим свештенством, Свету архијерејску литургију у цркви Светог Јована Богослова у селу Годиње у Црмници.

Након читања Светог Јеванђеља Митрополит Амфилохије се сабраним вјерницима обратио пригодном бесједом.

„Истина живота је свјетлост. Не свјетлост која нас сада обасјава од овога земнога сунца, него вјечна и непролазна свјетлост која сија са Лица Божијега, са Лица Христвога која је обасјала и обасјава све и сва“, рекао је Митрополит Амфилохије.

Владика је рекао да је та свјетлост обасјала Христове ученике и да она преко Светог Јеванђеља и преко Цркве Божије обасјава све и сва.

„Тако је било било кроз вјекове и тако ће бити до краја свијета и вијека. Тако Он свједочи себе и свједочи велику и Свету истину да је Бог с нама, да је бог међу нама, да је Бог у нама“.

„Као што сви потоци увиру у океан, тако и све што се догађа на земљи, сва створења и сва бића увиру у Њега, освијетљена Његовом вјечном истином, Његовом свјетлошћу, Његовим вјечним животом и Његовом мудрошћу“, рекао је Владика Амфилохије.

Високопреосвећени Митрополит Амфилохије служио је помен приложницима, добротворима, ктиторима, свештенослужитељима и свима који су се упокојили у нади на Васкрсење и живот вјечни.

Црква се налази у веома лошем стању и потребна јој је темељна обнова, која је данашњим сабрањем и отпочела. Кров је потпуно урушен, а зидови су на више мјеста напукли.

ГАЛЕРИЈА - Доња Горица

Црква је на овом мјесту постојала још од 9. вијека, а по појединим предањима чак и старија. У њој се редовно служило до прије педесетак година.

Митрополит Амфилохије је са мјештанима посјетио и оближње Куле Балшића.

Истог дана, у поподневним часовима, Господин Митрополит је, заједно са протопрезвитером Ђуром Томовићем, надлежним парохом љешкопољским и љешанске нахије служио молебан за почетак сваког доброг дјела, поводом почетка радова на обнови цркве Светих мученика Кирика и Јулите у Доњој Горици, која је иницирана од стране тамошњег Црквеног одбора.
Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This