Select Page

ЦЕТИЊЕ, 30. маја – У периоду од 17. до 22. маја ове године, матуранти Цетињске богословије, заједно са својим наставницима и пријатељима школе боравили су у Истанбулу (Цариграду), чиме су одржали поклоничку екскурзију, предвиђену програмом завршног разреда богословских школа Српске Православне Цркве.

Путовање су предводили Ректор богословије протојереј-ставрофор Гојко Перовић и резредни старјешина петог (матурског) разреда јереј Немања Кривокапић. Поред њих, са ученицима су били наставници богословије протојереј-ставрофор Драган Станишић и г. Зоран Дубљевић, затим протосинђел Павле (Радусиновић), сабрат манастира Острог, јереј Владимир Левићанин из Архиепископије Београдско-карловачке, протођакон Игор Балабан из секретаријата Митрополије Црногорско-приморске, као и г. Славко Крстајић, директор поклоничке организације „Одигитрије“, г. Рајко Радусиновић, предсједник ЦО Цетиње и г. Божидар Шћепановић универзитетски професор из Подгорице.

Поклоници из Богословије са Цетиња, обишли су велике православне светиње Истанбула (сједиште Васељенске патријаршије на Фанару, манастир Живоносни Источник, цркву Влахерну и цркву Свете Тројице), древне црквене светиње које су данас претворене у државне музеје (Свету Софију, Свету Ирину, Хора и Панмакариста), као и темеље старих византијских цркава на којима су данас муслиманска богослужбена мјеста (тзв. Малу Софију = бивши храм Св. Сергија и Вакха; Фатих џамију = бивши храм Светих апостола и сл.).

Поред ових светилишта, ученици и наставници Богословије Светог Петра Цетињског обишли су велељепне истанбулске џамије „Плаву“ (Султана Ахмета) и „Сулејманију“ (Сулејмана Величанственог), као и римокатолички храм Светог Антуна Падованског.

У склопу ове екскурзије био је и обилазак осталих значајних споменика као што су зидине Константинопоља, тврђава Галата, антички споменици („Базилика цистијерна“, хиподром, египатски обелиск, Константинов стуб и сл.), дворови и гробови познатих султана и османских војсковођа, а поклоници су имали прилике да виде и најзначајнија мјеста савреманог Истанбула: Први босфорски мост, Босфор, трг Таксим, Чамлиџа брдо и Капали чаршију.

Централни догађај овог поклоничког путовања био је учешће поклоника у богослужењу које је одржано у цркви Светог Ђорђа у сједишту Цариградске патријаршије, а то се збило у недјељу 20. маја. Цетињски богослови и њихови наставници су се на Светој литургији причестили Светим даровима, а по завршеној служби цјеливали су мошти Светих Јована Златоустог и Григорија Богослова, као и Свети стуб на коме је Богочовјек Исус Христос претрпио мучења и страдање. Овом приликом је наше поклонике поздравио Високопреосвећени митрополит Иконијски г. Теолипт, преносећи им благослове Његове Свесветости патријарха Цариградског г. Вартоломеја.

Тада су поклоници са Цетиња, у пратњи архиђакона Максима, иначе студента београдског Теолошког факултета, а данас једног од привх сарадника Патријарха Вартоломеја, обишли сједиште Васељенског патријарха, најзначајније објекте овог комплекса, а од присутних цариградских свештеника су домаћински дочекани пригодним послужењем и кратким приказом историјата патријаршије.

Г.П.

Колумна протојереја-ставрофора Гојка Перовића на порталу ИН4С: Писмо из Цариграда

Pin It on Pinterest

Share This