Izaberite stranicu

[picasa width=“570″ height=“440″ autoplay=“1″ showcaption=“0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/24201204[/picasa]

ГАЛЕРИЈА

КАРАКАС, 25. маја – Срби у Каракасу-Венецуели, литургијским сабрањем, прославили један од највећих хришћанских празника Вазнесење Господње.

Спасовдан или Вазнесење Христово, слави се у четрдесети дан по Васкрсењу Господњем и увек пада у четвртак шесте недеље по Васкрсу.

Вазнесење Господа и Спаса нашега Исуса Христа, прослављенo је малим литургијским сабрањем. Господ каже: “Јер где је двоје или троје сабрано у Име Моје, тамо сам и Ја са њима (Мт 18,20)“.

Угледајући се на ове Господње речи, Црква Светог Георгија у Каракасу, окупила се у малом броју и прославила Вазнесење Господње, искористивши прилику да се помоли за своју заједницу и оне који су због својих радних обавеза оправдано били одсутни. На западу је обичај да када празници падну у току радне недеље, померају се за викенд како би више народа могло узети учешћа у Литургијском сабрању. Срби у Венецуели ће се и у будуће трудити да када велики Христови празници падну у току радне недеље, Литургија буде служена календарским редоследом.

Ово је празник у којем се огледа  Оваплоћење, Преображење, Страдање на Крсту и Васкрсење господа и Спаса нашега Исуса Христа и потврђује сав домострој спасења, сва наука Господња. Господ се узнео пред својим ученицима и изведе их на поље до Витаније, и подигнувши руке своје благослови их. И кад их благосиљаше, одступи од њих, и узношаше се на небо. Када су ученици са Горе Елеонске гледали на на небо и на облак, који је Господа сакрио од њихових очију, објавише им анђели да ће исти Исус, који се од њих узнео на небо, на исти начин доћи, као што су га видели да се узноси на небо (Дап. 1, 1-12; Мк. 16, 12-19; Лк. 24, 50-52).

А.С.Ђ.

Pin It on Pinterest

Share This