Izaberite stranicu

СКОПЉЕ, 22. маја Пастирско обраћање Хришћанима Православне Охридске Архиепископије поводом најновијег државног прогона на верској основи.

Најскупоценији у Васкрслом Христу,

Сведоци смо да је после изрицања две и по годишње затворске казне Архиепископу охридском г.г. Јовану, ових дана почео нови талас државног прогона на верској основи и против осталих Епископа, дела свештенства, монаштва и верног народа најсветије Православне Охридске архиепископије.

Познате су речи Христове из Јеванђеља: Ако су мене гонили, и вас ће гонити. Те речи су критеријум по коме је Саборна Црква одувек вредновала квалитет свога живота. Сваки човек који је изградио аутентичан личносни однос са Богочовеком Христом, у условима прогона, зна, пре свега, да пројави тај однос сведочећи ведрину и радост живота. Ако пак уочи да не може да посведочи поменуту радост, схвата да треба још више да уложи у изградњу личносног односа са Богом, истовремено прихватајући прогон као скупоцено искуство које се не стиче ни на једној образовној институцији, нити се пак купује материјалним средствима.

Извесне су и речи, које срећемо у Јеванђељу: Где је богатсво ваше, тамо је и срце ваше. Срца су наша Христова у Светој Литургији и онај ко је окусио спасоносно благолепије на саборној Литургији заиста тешко може да разуме до којих граница стиже људска злоба када се под плаштом израза „прање новца“, „утаја пореза“, врши терор према Хришћанима наше Цркве. Подсећамо вас да су, под идентичним оптужбама кроз историју Цркве од првих векова до данас, били гоњени бројни и звучни (познати) светитељи.

Најскупоценији, имајући у виду горе речено, свесни смо да ви, и сви ми, као Црква, стремимо да негујемо етос православне духовности а он је следећи: неупоредиво боље је да претрпимо неправду него да некоме нанесемо неправду.

Позивамо вас да достојанствено, хришћански поднесете и овај најновији државни прогон на верској основи имајући пред собом узвишени пример Његовог Блаженства Архиепископа охридског и Митрополита скопског г.г. Јована, који већ целих 10 година Христо-подобно, смирено, подноси сва пљувања и распињања, све пресуде и затворске казне.

Неопходно је да назначимо и следеће! Очигледно је, да средства јавног информисања у потрази за сензационализмом и истовремено, дневно – политичкој послушности, знају да објављују потпуно изрежиране информације. Но, средства јавног информисања, сасвим природно, увек су вођена „истином“, која већ сутра може да буде лаж, док ми, Православни Хришћани, вођени смо, не дневном, него Вечном и апсолутном Истином – Христом.

Позивамо вас, да сви заједно продужимо са неговањем мученичког етоса у исповедању наше, чисте Православне вере, знајући да после Крста увек долази Васкрсење; знајући да је Црква надживела мноштво најразличитијих друштвених уређења, знајући да нашу Цркву ни врата ада неће надвладати.

Још једном вас храбримо да учините оно, што знамо да већ јако дуго и добро чините и по чему вас препознају широм Православља, смирено да поднесете сав прогон и страдања и сагласно Еванђељу, никада, па ни са једном речју и мишљу у срцима својим, да не осудите никог од оних који нас гоне.

Већ и себе саме, и њих, препустимо Суду Божијем.

Викар Архиепископа охридског г.г. Јована
Епископ стобијски и Местобљуститељ струмички Давид

Извор: Православна Охридска Архиепископија

Pin It on Pinterest

Share This