Izaberite stranicu

[picasa width=”570″ height=”440″ autoplay=”1″ showcaption=”0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/12201208[/picasa]

[wpaudio url=”http://www.svetigora.com/audio/download/10643/12.05.2012_%20o.Momo_Krivokapic_%20Dobrota.mp3″ text=”Црква Св. Василија Острошког у Доброти код Котора прославила је своју храмовску славу”]

ГАЛЕРИЈА

КОТОР, 12. маја – “Свега има у дому Господњем, само треба потражити. Зато, нека је срећан и благословен дан овај свима, као и онима који се нису баш сасвим примакли, али ће се примаћи. Не треба их осуђивати, нека дођу сви, јер Господ Христос је рекао: Ја сам врата и ко кроз мене уђе, ући ће, спасиће се, и пашу ће наћи “, казао је парох которски протојереј ставрофор Момчило Кривокапић на Светој литургији поводом храмовске славе у пуној цркви Светог Василије Острошког у Доброти код Котора.

“Дошли смо сви данас да се поклонимо живоме Богу који је васкрсао из мртвих, а који је прославио дивнога светитеља Василија Острошког. Свети Василије Острошки је прославио Бога па је зато свет, а он је свет јер се потрудио да буде свет. Ми служимо литургију управо зато да бисмо и ми били све бољи и бољи и свети једног дана, ако Бог да. Зато се на свакој литургији уздиже Агнец са причешћем, а то значи – светиње нама који смо грешни и недостојни, али који покушавамо, трудимо се и хоћемо да се дотакнемо оне светости којом нас је Бог обдарио. Христос је васкрсао и даровао нам је живот вјечни, а ми имамо дивне примјере као што је Свети Василије Острошки, да се може. Може се и много више него што мислимо да се може, јер све могу у Христу Исусу који ми моћ даје. Дакле можемо много тога више него што мислимо, али када то буде по вољи Божијој и када то није нека наша самовоља. Иза нас су нека времена када су се људи гордили и говорили “подигнимо у вис чела ми хероји рада свог”. Све су то била времена када су се људи заносили и вјеровали да нешто могу сами без Бога. Псовати Бога и надати се да ћемо нешто да урадимо-не може. Треба радити доста, уздати се наравно и у своје руке, али и увјек се прекрстити и рећи Боже помози, као што су то радили наши преци. Данас смо овдје као да смо у Острогу, на крају крајева свугдје је земља господња и Свети Василије је исто са нама овдје као и у Острогу. Наравно није све једно као и цјеливати његове мошти, али ту смо истим срцем и Бог то види и зато смо у своје вријеме и добили на поклон појас Светог Василија “, поручио је између осталог Кривокапић.

Он је назначио да је “важно то што ми чистим срцем и великом љубављу приступамо Светом Василију, а молећи му се прослављамо Онога који је васкрсао из мртвих и Онога који је дао свима прилику да буду срећни”.

На литургији посвећеној Светом Василију Острошком пјевао је хор Српског пјевачког друштва Јединство из Котора, а цркву у Доброти походили су јуче и данас током цијелог дана бројни вјерници из Котора и околине.

П.Н.

Pin It on Pinterest

Share This