Select Page

[picasa width=“570″ height=“440″ autoplay=“1″ showcaption=“0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/12201207[/picasa]

ГАЛЕРИЈА

КОТОР, 12. маја – Грбљани су у Наљежићима Светом литургијом у цркви Светог Василија Острошког и великим народним скупом обиљежили духовни празник Светог Василија Острошког Чудотворца и храмовну славу ове горњогрбаљске цркве. Литургију у цркви Светог Василија Острошког у присуству великог броја вјерника из Грбља и Боке служили су горњогрбаљски парох, јереј Миајло Бацковић и парох ластовски јереј Бранко Богојевић.

„Један од најдивнијих примјера Вакрсења Господњег у нашем народу је свети Василије Острошки. Светац који је у пећини без икаквих услова постио, молио се, био владика, упокојио се у Господу и Господ га прославио. Његово тијело је оставио нетрулежно и тиме показао да смрт не влада људским родом и да је васрксао не само људску природу него и људско тијело“, истакао је у својој бесједи Миајло Бацковић.

Као један од примјера Васкрсавања нашег народа горњогрбаљски парох је навео и примјер Грбља у коме од 64 цркве и три манастира свега још десетак храмова чека обнову. „Васкрсава храм за храмом, што говори да Васкрсава и народ у Грбљу. Васкрсава душа народа чиме се потврђује Његошева мисао „Васкрсења не бива без смрти“, нагласио је Бацковић.

Славски колач на литургији у Наљежићима резао је и которски одбор Демократске српске странке. Након литургије и литије око цркве коју је 2004. године обновио један од највећих обновитеља цркви у Грбљу, Станко Магуд, црквени одбор села Наљежићи приредио је трпезу љубави. Скуп у Наљежићима увеличали су чланови хора „Свети Евстатије Превлачки“ из Будве и народни гуслар Милија Косовић.

Резањем славских колача и окупљењем својих чланова страначке славе обиљежили су јуче тиватски одбори Народне странке, ДСС и Нове српске демократије. Гости странака које славе Светог Василија Острошког билe су њихове колеге из опозиционих странака.

П.Н.

Pin It on Pinterest

Share This