Select Page

[picasa width=“570″ height=“440″ autoplay=“1″ showcaption=“0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/9201205[/picasa]

ГАЛЕРИЈА

ЦЕТИЊЕ, 9. маја (Светигора прес) – Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Високопреосвештени Господин Амфилохије освештао је данас обновљену цркву на брду изнад манастира Светог Василија Острошког – Рибњак код Бара и у њој служио Свету архијерејску литургију.

Говорећи о важности крштења, Митрополит Амфилохије је у литургијској бесједи казао да је демонска сила једно вријеме одгонила људе од храмова и од извршења заповијести о крштењу у име Оца и Сина и Духа Светога.

„Плод тога је чињеница да први пут у последњих петнаест вјекова ми имамо један добар дио људи и народа који није прогледао духовно, којима се нијесу отвориле очи срца њиховог“, рекао је Митрополит Амфилохије.

„Много је некрштених и у Бару и у читавој Црној Гори. Многи су се након промјена у нашој земљи вратили Часном Крсту и крштењу, али је много остало некрштених. А много је и оних који се данас рађају па се не крштавају“, казао је Владика.

Владика је благословио све који су помогли да храм заблиста првобитном љепотом.

Он се осврнуо и на нападе на храм Свете Тројице на Румији и на медијске нападе на њега.

„Очевидно, демонска сила је позавидјела што се та Светиња обновила, па преко својих слугу овдје на земљи покушава да ту Светињу сруши, као да она може да се сруши“, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Црква Светог Василија Острошког је задужбина књаза, потоњег краља Николе Петровића Његоша.

Манастир Рибњак, данас метох манастира Острога, саградила је српска краљица Јелена Анжујска крајем тринаестог вијека. Првобитно је био посвећен Светим aпостолима Петру и Павлу, како и свједочи у другој половини деветнаестог вијека руски конзул у Скадру Иван С. Јастребов.

Приликом изградње самог манастира прије осам вјекова, посађени су и два завјетна храста, тада, вјероватно, намијењена здрављу синова краљице Јелене, каснијих српских краљева Милутина и Драгутина. Један од тих храстова и данас одoлијева старости, док је други изгорио прије петнаестак година у једној незгоди приликом обнове манастира.

Предање каже да је 1878.г. приликом ослобађања Бара од Турака, црногорска војска на челу с књазом Николом логоровала на Рибњаку и том се приликом књазу јавио Свети Василије Осртошки и рекао му да ће ослободити Бар.

Књаз се завјетовао да ће на том мјесту изградити цркву и посветити је Светом Василију, што је и учинио.

Данас је и сам манастир посвећен Светом Василију. Осим цркве данас у склопу манастира постоји нови конак и фрескописана крстионица.

Митрополит Амфилохије данас је посјетио и саборни храм Светог Јована Владимира у Бару на чијој конструкцији ће ускоро бити завршени груби радови.
Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This