Izaberite stranicu

[picasa width=”570″ height=”440″ autoplay=”1″ showcaption=”0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/8201207[/picasa]

[wpaudio url=”http://www.svetigora.com/audio/download/10609/mitropolit%20_markovdan_podgorica_08.05.2012.mp3″ text=”Митрополит Амфилохије служио у Подгорици”]

ГАЛЕРИЈА - Литија

ЦЕТИЊЕ, 8. маја (Светигора прес) – Данас, на дан Светог Апостолa и Јеванђелистe Марка, небеског заштитника главног града Црне Горе, Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је са свештенством Свету архијерејску литургију у цркви Светог Ђорђа у Подгорици.

Говорећи о данашњем празнику, Митрополит Амфилохије је подсјетио на посланицу Светог апостола Петра у којој каже: Заједно са мном поздравља вас и чедо моје Марко.

„Апостол Марко, такође, по предању је онај младић који је приликом Христовог вођења на Голготу, приликом Његовог суђења, ишао за Њим. Примијетили су га војници и слуге првосвештеника и неко је кренуо према њему, а он се отргао и, каже, без свога плашта је побјегао“, рекао је Владика.

„Апостол Марко је, дакле, живи очевидац и свједок Господа. Присуствовао је Његовом страдању. А у исто вријеме ево га у друштву првоврховног апостола Петра, тако да све оно што је он записао у своме Јеванђељу записао је као очевидац и као онај који је то чуо од најблискијих и најприснијих Христових ученика“, објаснио је он.

ГАЛЕРИЈА - Литургија

Кроз бројне дигресије које се сливају у причу о Светом апостолу Марку, Митрополит се осврнуо и на наше вријеме и друштвене аномалије које га прате.

„Ако смо нечисте савјести, нечистог ума и срца – то свједочи апостол и јеванђелист Марко – онда ће се нечистота око нас огледати у нама. Слично ће се сличноме радовати“, рекао је Владика Амфилохије.

„Зато, чим чујете некога да оговара другога, знајте да оно што говори о другоме он има у себи“, нагласио је Митрополит црногорско-приморски.

Он је као илустрацију јеванђелског односа према другима навео примјер блаженопочившег Патријарха Павла од кога, по његовим ријечима, за двадесет година није никада чуо рђаву ријеч о другоме.

ГАЛЕРИЈА - Медун

„Видите колико је данас у Црној Гори оних који блате Цркву, који је нападају, нападају црквене људе. Читам ових дана, један такав говори свакакве гадости о Цркви, о Светињама Божјим. Далеко од тога да смо ми сви у Цркви безгрешни, али је симптоматично да тај човјек, и не само он него и многи други, налазе себе код других људи, а посебно у Цркви налазе оно што сами имају у себи“, поручио је Архиепископ цетињски.

„У њему је безбожништво, у њему је тама и мрак, и нечистота духовна, и природно је да он не може видјети у другима нешто друго сем онога што има у себи самоме. Тако они Његоша проглашавају гениоцидним. Тако они преко свога безбожништва налазе у Његошу безбожништво. Тако преко свога неморала и прљавштине налазе у њему и у другима тај неморал и ту прљавштину“, закључио је Митрополит Амфилохије.

Након литургије, владика је на Медуну у Кучима служио помен на гробу првог градоначелника ослобођене Подгорице војводе Марка Миљанова. Потом је испред музеја Марка Миљанова одржано пјесничко дружење.

Владика је данас посјетио и подгорички сајам књига који се и ове године одржава у „Делта ситију“.

[wpaudio url=”http://www.svetigora.com/audio/download/10612/09_05_2012_markovdanska_litija.mp3″ text=”Марковданска Литија у Подгорици”]

Митрополит Амфилохије је вечерас предводио литију са моштима Светог Симеона Дајбабског од цркве Светог Ђорђа до кућа Ђечевића, гдје се и данас налазе остаци древног храма Светог апостола и јеванђелисте Марка.
С.Ж./Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This