Select Page

[wpaudio url=“http://www.svetigora.com/audio/download/10567/SLAVA_PRVOG_RAZREDA_BOGOSLOVIJE_03.05.2012.mp3″ text=“Слава првог разреда Цетињске богословије“]

ЦЕТИЊЕ, 3. маја – У четвртак 3. маја 2012. године, када наша помјесна Црква слави спомен на Светог Владику Николаја Охридског и Жичког, ученици првог разреда Богословије Светог Петра Цетињског, прославили су своју славу, са својим разредним старешином проф. др Будимиром Алексићем, Ректором, господом професорима, ученицима, гостима и пријатељима Богословије.

Празновање је отпочело Светом Литургијом која је служена у Цетињском манастиру, на којој су се ученици причестили.  Након редовно одржане наставе празновање је настављено за славском трпезом љубави, коју су припремили ученици првог разреда. Ректор Богословије протојереј-ставрофор Гојко Перовић је на ручку благословио и пререзао славски колач и освештао славско жито. Својом бесједом о. Ректор је поздравио сабране, честитајући славу професору др Будимиру Алексићу и ученицима. Он је истакао да је лијепо испало да су ученици по предлогу свог разредног старешине, у договору са Наставничким савјетом управо Светог Владику Николаја изабрали за своју славу разреда. У наставку је Ректор указао на велику личност овог јерарха наше Цркве, поред свих дарова које му је Господ подарио, и које је он чинио за нашу помјесну Цркву, рекавши:“да је управо Свети Владика Николај вратио српски језик Библији, онако како пишемо и говоримо, и поново све теме које наш језик носи и проповиједа, све их је некако провео, као што је провео Јевреје кроз Црвено море у Старом Завјету,тако је и Владика Николај све теме поново провео кроз Стари и Нови Завјет, и кроз житија многих мученика и учитеља Цркве Христове.“ Даље је  о.Гојко Перовић истакао да је заиста велико допринос тог умивања српског језика од стране Владике Николаја, поручивши ученицима да се васпитавају на животу и дјелима овог великог новог богослова Цркве Христове. На крају бесједе пожелио је да са успјехом сви у школи окончају ову школску годину, а првацима, да их од данас па до краја школовања и живота води Свети Владика Николај и прате његове свете молитве.

Ручку су присустовали и господа професори: протосинђел мр Кирило Бојовић, јереј Немања Кривокапић, ђакон Павле Љешковић, г. Душан Биговић, г. Аполон Мишченко, г. Благоје Рајковић, као и оперативни уредник часописа Светигора г.Рајо Војиновић.

У наставку свечаног ручка ученици су приредили и програм рецитација текстова и поука Светог Владике Николаја, и отпјевали неколико пјесама.

Pin It on Pinterest

Share This