Izaberite stranicu

[picasa width=”570″ height=”440″ autoplay=”1″ showcaption=”0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/32012[/picasa]

[wpaudio url=”http://www.svetigora.com/audio/download/10564/03.05.2012_%20iz_grblja_03.05.2012.mp3″ text=”Митрополит Амфилохије служио у Ковачима у Доњем Грбљу”]

ЦЕТИЊЕ, 3. маја (Светигора прес) – Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је данас, на празник Светог Николаја Охридског и Жичког Свету архијерејску литургију у цркви Светог пророка Амоса и мученика Вита у скиту Свете Матроне Московске у селу Ковачи у Доњем Грбљу.

На литургији су појале монахиње манастира Рустово, чији је ово скит.

„Бројне Светиње свједоче да је овдје кроз вјекове народ Божји чезнуо за Христом“, рекао је Владика у литургијској бесједи након читања Светог Јеванђеља.

„Сви ови храмови око нас, који се у наше вријеме обнављају свједоци Божје свјетлости која је канула овдје на ову земљу. Из ње су никнули храмови у којима су се кроз вјекове сабирали и данас се сабирају душе жедне и гладне живога Бога“.

Говорећи о Светом Владици Николају, Митрополит Амфилохије је казао да је и као Епископ жички и охридски и као прогнаник у нацистичком логору Дахау био истински апостол Цркве Христове.

„Владика Николај је један од првих хришћанских епископа који је црнцима у Њујорку двадесетих година прошлог вијека проповиједао Христа и Јеванђеље. Зато се он не назива само Охридски и Жички него и Американски“, рекао је Владика Амфилохије.

„На његов предлог је основана прва Епископија наше Цркве у Америци, у вријеме великог исповједника Тихона Московскога, који ће касније постати Московски Патријарх. Мардарије Ускоковић, наш изданак, одавде из Црне Горе, он је био први Епископ тамо. Основао је манастир Либертвил посвећен Светом оцу нашем Сави, архиепископу и просветитељу српскоме. Свети Владика Николај је, ето, једсан од оних Светих Божјих људи у којима обитава Господ, кроз које се пројавила љепота Лица Божјега“, рекао је Митрополит Амфилохије.

Поводом јучерашњег празника Свете Матроне Московске, славе скита, благосиљан је славски колач.

[picasa width=”570″ height=”440″ autoplay=”1″ showcaption=”0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/3201202[/picasa]

Након литургије, Владика Амфилохије је посјетио манастир Светог Саве на Савиној главици и цркву Светог Илије на брду Сутулија, такође у Доњем Грбљу.
Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This