Select Page

[picasa width=“570″ height=“440″ autoplay=“1″ showcaption=“0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/28201205[/picasa]

[wpaudio url=“http://www.svetigora.com/audio/download/10531/mitropolit_28.04.2012.mp3″ text=“Митрополит Амфилохије у манастиру Космач на Скадарском језеру“]

ЦЕТИЊЕ, 28. априла (Светигора прес) – Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је данас са свештенством Свету Архијерејску Литургију у Манастиру Светог Георгија на острвцету Koсмач на Скадарском језеру.

„Безбројни су свједоци Христа васкрслога“, рекао је Владика у литургијској бесједи вјерницима.

„Међу те свједоке спада и Свети великомученик Георгије коме је овај храм посвећен. Подигнут у древна времена на овом острвцету, по предању задужбина Вукашина Мрњавчевића и Јевросиме, чувене Јевросиме, мајке Краљевића Марка, за коју је остало записано оно што је она посвједочила рекавши Марку – немој сине говорити криво, ни по бабу ни по стричевима, но по правди Бога истинога“.

„Та Јевросима се по предању вјенчала у овоме храму. Кроз стољећа је био обичај да се овдје вјенчавају младенци, да вијенце плету од ловоровог листа са овога острва. Кад смо покренули обнову овог храма десило се да се девет парова вјенчало овдје, око овог храма и уткало себе у ову Светињу“.

„Треба се, дакле, већма покоравати Богу него људима – то је истина која кроз вјекове одјекује од свих оних који били и остали вјерни живоме Богу до данашњега дана. На њој почива вјерност Божјих изабраника, хришћана“, рекао је Митрополит Амфилохије.

Након Светог Богослужења приређена је трпеза љубави.

Pin It on Pinterest

Share This