Izaberite stranicu

[picasa width=”570″ height=”440″ autoplay=”1″ showcaption=”0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/212012[/picasa]

[wpaudio url=”http://www.svetigora.com/audio/download/10482/mitropolit_besjeda_rovci_21_04_2012.mp3″ text=”Митрополит Амфилохије служио у Ровцима”]

ЦЕТИЊЕ, 21. априла (Светигора прес) – Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је данас, на Свијетлу суботу, Свету архијерејску литургију у цркви Светог Николе у селу Грабље у Ровцима.

У току литургије Владика је крстио Петра и Милорада Булатовића.

Митрополит Амфилохије је у литургијској проповиједи рекао да се Васкрсење Христово у Ровцима прослављало вијековима.

„Прослављало се вјековима, јер овдје за другог бога нијесу знали и другом богу се нијесу клањали до Христу Богу распетоме и васкрсломе из мртвих. То потврђују и ови Свети храмови, међу којима је и овај храм Светог оца Николаја који је по предању старији чак и од Морачког манастира“, рекао је Митрополит Амфилохије.

Владика Амфилохије је рекао да су бројни ровачки храмови Божји свједоци. „Они су свједоци вјерности Богу овог народа кроз вјекове, вјерности која се, ево, поново обнавља. Нема за људе и народе ничега значајнијег него да буду вјерни Богу и Божјој Светињи – по оној народној: Без Бога ни преко прага“.
Након литургије Митрополит Амфилохије је освештао дом старине Момчила Булатовића и његових потомака, након чега је за трпезом љубави настављено сабрање.

Владика је затим посјетио цркву Светог Илије у Вељем Дубоком и деведесетчетворогодишњег старину Микоњу Бећковића, официра Краљевске војске.

Код крста који је прије пар година подигао пјесник Матија Бећковић на остацима своје дједовине, Високопреосвећени Митрополит Амфилохије је одслужио кратак помен родитељима и прецима породице Бећковић.

Н.П./Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This