Select Page

ДАНИЛОВГРАД, 18. априлаУ наставку доносимо реаговање протојереја Слободана Зековића, пароха даниловградског, достављено Независном дневнику ВИЈЕСТИ поводом текста објављеног у овим новинама 10. априла текуће године у којима се врло грубо напада поменути свештеник, а које је поменути дневник одбио да објави и поред више тражења:  

Поводом текста „Зло сјеме не спомињу важна им врста скупа“ објављеног у вашим новинама дана 10.04.2012. године, достављамо вам ово реаговање, које сте дужни, сходно важећим законским прописима о информисању да објавите у вашем листу:

Новинарка вашег листа, не први пут када је Православна црква у питању, необјективним и непрофесионалним односом према теми о којој пише на нетачан начин информише читаоце вашег листа.

Необјективност и непрофесионалност вашег новинара најприје се огледа у томе што, пишући о скупу који је требало да организује вјерска заједница Јеховини свједоци у Даниловграду, није, како то професионални стандарди и правила људског поштења налажу, покушала да саслуша другу страну, већ је свој текст засновала једино на ставовима адвоката који је, ангажован и плаћен од стране поменуте вјерске заједнице, исту заступао у судском поступку. Ваш новинар, дакле, није ни покушао да сазна да ли друга страна има чињенице и аргументе који упућују на супротан закључак у односу на оно што тврди ангажовани пуномоћник вјерске заједнице Јеховини свједоци. Осим тога, текст је тако конципиран да из његовог садржаја често није јасно шта су ставови аутора текста, а шта цитати поменутог пуномоћника, преносећи при том, без икаквог ограђивања, квалификације попут „почињени злочини“.

Надаље, непрофесионалан однос вашег новинара огледа се у преношењу навода и оцјена учесника кривичног поступка о исходу поступка и пресуди који још нијесу постали правоснажни. Намјесто да се коментари образложења пресуде од стране незадовољне стране износе у образложењу правног лијека на пресуду, исти се, обогаћени бројним ружним квалификацијама, путем вашег новинара презентују јавности.

Но, врхунац непрофесионализма представља сензационалистички наслов „Пријетње смрћу не помињу“, објављен на насловној страни вашег листа, који представља очигледно сврставање уз једну страну у судском поступку, и примјер су нетачног обавјештавања јавности, који би, због своје тенденциозности требало да има судски епилог. Наиме, ни једна изјава, доказ или било која друга чињеница у судском поступку не упућују да је икоме била упућивана пријетња смрћу, па чак ни у наводима оптужбе.

Без жеље да улазимо у полемику са ставовима представника горе споменуте вјерске заједнице, истине ради, износимо следеће чињенице:

  1. Вјерска заједница Јеховини свједоци је покушала дана 17.04.2011. године да у сали Завичајног музеја у Даниловграду одржи вјерски обред, обмањујући надлежне органе пријавом да се ради о јавном скупу. Поред тога што се зна да музеји не служе за вршење вјерских обреда, већ за излагање артефаката из прошлости и садржаје који су са овом дјелатношћу компатибилни, што никако не може бити вјерски обред, припадници ове вјерске заједнице нијесу ни покушали да добију одбрење за вршење вјерског обреда, већ су исти, под фирмом јавног скупа, без сагласности надлежних органа покушали да одрже ван просторија предвиђених за вршење таквих обреда;

  2. У конкретном случају никаквог јавног скупа није могло бити, јер се ради вршења поменутог вјерског обреда у музеју окупило пет лица – следбеника наведене вјерске заједнице, која својим бројем никако не могу представљати јавни скуп;

  3. Посебно бисмо нагласили да се наслов и ставови изнесени у тексту односе на наводне ријечи свештеника упућене припадницима вјерске заједнице Јеховини свједоци, које се у тексту узимају као доказана чињеница. У ствари, ове ријечи представљају тврдњу припадника поменуте заједнице, и њихову конструкцију, која ничим није доказана, нити је била предмет разматрања од стране суда.

Из наведеног сваки добронамјерни читалац може закључити гдје је истина, те сматрамо даљу јавну полемику по овом питању с наше стране завршеном.

Протојереј Слободан Зековић

Pin It on Pinterest

Share This