Izaberite stranicu

[wpaudio url=“http://www.svetigora.com/audio/download/10474/Svetigora_Rajo.mp3″ text=“Васкршњи број Светигоре“]

Христос васкрсе! Ваистину васкрсе!

ПОДГОРИЦА, 13. априла – Из штампе је у сусрет Свијетлом Христовом васкрсењу изашао 215. број Светигоре, образника за вјеру, културу и васпитање Митрополије црногорско-приморске. На првим страницама се налазе васкршња посланица Његове светости Патријарха српског господина Иринеја и порука Његовог високопреосвештенства Архиепископа цетињског Митрополита црногорско-приморског господина Амфилохија.

Слиједе богословске теме везане за Васкрс: „Адаме, гдје си?“ , Петра Бутенова и „Пасхални карактер свете тајне крштења“, професора Цетињске богословије Драгана Радомана. Какво је то чудо Благодатног огња сазнајте из разговора са блаженопочившим Патријархом јерусалимским Диодором Првим.

Васкрсу је претходио Велики пост и празник који се слави прве недјеље Часнога поста, Недјеља православља. Том празнику је посвећено излагање протојереја ставрофора Драгана Станишића „Сигурност поштовања икона“, као и репортажа Раја Војиновића. Поред ове ту је и репортажа о прослави светог Симеона у Подгорици. Прочитајте бесједу коју је ове године на Немањином граду изговорио Горан Комар.

„Терор незнања и диоба књига“ је назив предавања професора српског језика и књижевности Веселина Матовића о дискриминацији српског језика и књижевности коју Светигора преноси у цјелости. А српски језик су чувале и гусле, не само језик, гусле су чувале и вјеру, што је тема излагања Раја Војиновића изговореног у Обреновцу, 18. марта „Гусле- косовска литургија“. Уз ове чланке иде и народна прича „Цуцки јунак Латко Вуков –Баћанин, затим поезија Ђорђа Николића и Даринке Јеврић.

У овом броју тема рубрике Мајке хришћанке говори о Каталини Немањић. Светигора публикује четврти наставак огледа о женском монаштву др Ксеније Кончаревић, као и превод Митрополита Амфилохија старозавјетне Kњиге пророка Данила.

Поводом сто година од упокојења апостола Јапана – светог Николаја Јапанског Светигора досноси текст о овом великом мисионару православља. А о православљу у муслиманском Либану посвећен је текст „Мој живот спаја неспојиво“.

Васкршњи број часописа објављује и неколико приказа. Први од њих је умировљеног Епископа Атанасија Јевтића „ Антропологија преподобног Јустина Поповића“, „Крв српска, рука душманска“ Антонија Ђуриђа са промоције „Поменика новог косовског распећа“ Митрополита Амфилохија и приказ књиге Рафаила Карелина „Трагање за истином“.

„Далеко од Русије, са Русијом на грудима“ је помен почившим супружницима Алексеју и Ани Мишченко из Скадра.

Ту су и нова саопштења Епархијског савјета и Епархијског одбора Митрополије црногорско приморске, као и Епископског савјета Православне цркве у Црној Гори.

На самом крају из хроника сазнајте о актуелним збивањима из свијета, Помјесних цркава, Отачаствене цркве и Митрополије црногорско-приморске.

Христос васкрсе!

С. Ж.

Pin It on Pinterest

Share This