Izaberite stranicu

[picasa width=“570″ height=“440″ autoplay=“1″ showcaption=“0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/13201204[/picasa]

[wpaudio url=“http://www.svetigora.com/audio/download/10429/Veliki_petak_Besjeda_na_Vecernjoj_Cet.man_.mp3″ text=“Бесједа Митрополита Амфилохија на Вечерњој служби Великог Петка“]

ЦЕТИЊЕ, 13. априла (Светигора прес) – У току вечерње службе на Велики петак Високопреосвештени Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије вечерас је у Цетињском манастиру тумачио значење изреке: Убићу Бога у теби.

„Кад се каже “убићу Бога у теби“, то значи: убићу оно што је најдубље у теби. Не само што ћу убити тебе као човјека и твоју човјечност, него ћу убити и оно што је дубље од тебе самога, оно на чему човјек почива, што је темељ и основа људскога бића. Та пријетња прати људски род од Адамовог пада, па до данашњега дана“, рекао је Владика Амфилохије.

Митрополит Амфилохије је рекао да људи и земаљски народи, нарочито они помраченога ума и срца, који су се отуђили од Бога, непрекидно, на овај или на онај начин, на свим земаљским језицима понављају те ријечи и врше злочин убијања Бога у људском срцу, уму и бићу.

„Све те пријетње и сва та богоборна дјела и чинови кроз историју сабирају се у овај дан – у Велики петак, јер управо на Велики петак врхуни убијање Бога у човјеку“, објаснио је Митрополит црногорско-приморски.

Он је рекао да Јудини сватови кроз историју на најразличитије начине настављају гоњење Бога.

„Овога начина на који је Јуда покушао да убије Његов лик у себи и у другим ученицима, и у изабраном Божјем народу онога времена, уз помоћ првосвештеника и фарисеја, уз помоћ избезумљеног народа онога времена, уз прање руку ондашњег судије Понтија Пилата, тога се сјећамо ових Светих дана када се поклањамо страдању Христовом у нади и вапају да нас Господ удостоји и Његовог Светог васкрсења“.

„Постоје, постојале су и постојаће двије врсте људи на земљи: људи који обоготворују себе, који ради себе и својих интереса прогоне Бога из овога свијета сматрајући да им Бог и не треба, и људи који се просвијећена ума и чистога срца огледају у великој и Светој тајни Лица Божијега, у тајни Онога Који је обликовао људску природу Својом руком“, објаснио је Владика.

„И данас има не мало оних људи који убијају Бога у људима и Бога у себи, али у исто вријеме и не мало оних који примају Христа Господа као Бога свога и као Спаситеља свога. Ми смо живјели у једном времену великог безбожништва, великог по великоме злу и злочину убијања Бога у људима. Добро би било да се то завршило, него се и наставља. Савремени човјек и Европе, и Азије, и Америке и других континената поново, на овај или на онај начин, по много чему се придружује среброљубљу Јуде Искариотскога“, рекао је Митрополит Амфилохије.

„А ми, Његови ученици, као и они први ученици и жене мироносице поклањамо се, ево Његовим страдањима, Његовом распећу, исповиједамо Њега као Бога свога и Спаситеља свога и остајемо свједоци Божанске љубави јављене и откривене кроз Христа Господа, кроз Његово распеће и Његово васкрсење и носиоци те Божанске љубави и свјетлости“, поручио је Владика Амфилохије.
Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This