Select Page

[wpaudio url=“http://www.svetigora.com/audio/download/10435/zapisi_14_04_2012_otac_momcilo_o_obicajima.mp3″ text=“Протојереј Кривокапић о прослави Васкрса у Котору“]

Котор, 13. априла – Покушаја да се убије Бог у људима било је доста, а то памти и наша релативно новија историја, казао је парох которски и намјесник бококторски Момчило Кривокапић. У храму Светог Николе у Котору, данас на Велики Петак, након Вечерњег са изношењем плаштанице, обраћајући се вјерницима који традиционално у великом броју присуствују овој служби, Кривокапић је подсјетио да су на овим просторима Бога сахрањивали и тако што су пјевали „носим капу са три рога и борим се против Бога“. „Лудост иста као и Јуде Искариотског, лудост иста каква се може родити на овој долини плача која се Земља зове“, казао је Кривокапић.

Говорећи о „људима грешним и недостојним, који се налазе пред космичком тајном и Богу који је дошао да пострада да би ми живјели“, Кривокапић истче да Његова љубав надилази све оно што се може звати љубављу. „Односно ништа друго се не може звати љубављу поред те љубави. И ако нисмо макар ускликнули да се клањамо Његовоме крсту, Његовоме страдању, Његовоме погребењу и прославили Васкрсење, онда ништа нисмо у животу урадили. Овај је живот онда за нас само пролазна ствар и завршавамо у тамо неком тамном гробу. Они који су хтјели да убију Христа, који су га разапели, мислили су да могу Бога да убију“, казао је Кривокапић, истакавши да је увијек било довољно оних који су клицали Крсту часноме, клањали се и славили Васкрсење. Подсјетио је на доба највећег гоњења хришћана у светој Русији. „Тамо су бабушке училе унучад како да се прекрсте, и то је спасило Русију. Стаљин је забранио звона, забранио све. Међутим, одједном све васкрсава. И храм Васкрсења Хрисотовог, на мјесту гдје је био срушен, ево данас поново храм Васкрсења. Христа Господа на може нико да побиједи, а Он може да понуди оно што је дао. Он нуди љубав своју и наше је само да му узвратимо љубав кличући: Крсту се твоме клањамо Христе и свето Васкрсење славимо Амин“, казао је између осталог Кривокапић.

Из Српске православне црквене општине Котор обавјештавају о распореду богослужења Велике Недјеље и Васкрса у цркви Светог Николе у Котору:Данас на Велики Петак у 8 Царски часови, 15 Вечерње са изношењем плаштанице, у 18 Плач Матере Божије, а у 20 сати Свечано бденије са статијама. Сјутра на Велику Суботу 14.априла у 8 сати Света литургија у цркви Светог Луке, а у 10 сати Свечана света литургија у цркви Светог Николе. Уочи Васкрса нема вечерње службе. На Васкрс у недјељу 15.априла у 5 сати Васкрсење и Јутрење, у 6 сати Света литургија, у 8 Света литургија у цркви Светог Василија у Доброти, у 10 Друга служба Божија, у 17 Пасхално вечерње у цркви Светог Петра Цетињског на Прчању и у 19 сати Пасхално вечерње.На свим свечаним богослужењима пјева хор Српског пјевачког друштва Јединство.
П.Н.

Pin It on Pinterest

Share This