Select Page

[wpaudio url=“http://www.svetigora.com/audio/download/10426/13_04_2012_ogledalo_saopstenje_o_velibora.mp3″ text=“Протојереј Џомић о пресуди Управног суда“]

Протојереј-ставрофор мр Велибор Џомић,
координатор Правног савјета Митрополије Црногорско-Приморске

Управни суд поништио одлуку о депортацији пароха Смиљића

Од Управног суда смо на Велики Четвртак добили пресуду којом је усвојена тужба коју смо са адвокатом Драганом Шоћем припремили и уложили поводом депортације свештеника Синише Смиљића, пароха паштровског, на Видовдан прошле године. Од тада до данас смо више пута истицали да су прекршени бројни законски прописи и да су решења о депортацији овог свештеника незаконитa, а да је посебно бесмислена мјера забране уласка Смиљића у Црну Гору на период од годину дана. С друге стране, свештеник Смиљић је приказиван као ”хулиган и пробисвијет“ и минимум који очекујемо од оних који су то чинили јесте једно људско извињење и Смиљићу, и Митрополији и грађанима које су обмањивали.

Управни суд је својом пресудом потврдио да је и првостепени и другостепени орган, дакле Брајовићев МУП, приликом решавања у случају свештеника Синише Смиљића доносио незаконитa решењa тако што је погрешно примијенио материјално право, прекршио правила поступка и погрешно утврдио чињенично стање, што смо у тужби истакли. Апсурдно је да су они који непрестано говоре о владавини права и приказују се као наводни експерти у своме послу, свештенику Смиљићу, мимо Устава и закона, претпоставили кривицу, а не невиност. Очевидно, у случају православног свештенства МУП ствар поставља тако да испада да је свако, а посебно православни свештеник, крив док се не докаже супротно. А Устав прописује да нико није крив док се не докаже супротно. Такав незаконити приступ из темеља раздире правни систем државе и драстично угрожава правну сигурност грађана.

Управни суд се показао да је на висини задатка. Судије тог суда су у овом случају са правом потврдилe да суде по закону и да није случајно што се тај суд у стручној и широј јавности оцјењује као најобјективнији суд у Црној Гори. Одолели су бројним политичким притисцима које су на суд у својим јавним иступима, поводом покушаја изгона православних свештеника, вршили предсједник Скупштине Ранко Кривокапић и министар унутрашњих послова Иван Брајовић. Oва пресуда на најбољи начин потврђује да Министарство унутрашњих послова, када је у питању свештенство Митрополије и других епархија у Црној Гори, флагрантно и драстично крши законе и води поступке који су политички и идеолошки мотивисани.

Јавност је до сада остала ускраћена за информацију да је орган за прекршаје у Котору одбацио прекршајну пријаву против Смиљића због наводног ремећења јавног реда и мира за шта је свештеник на сраман начин оптужен како би јавност стицала утисак да СДП преко ресора којим господари наводно ”чува Црну Гору” и то од православних свештеника. Пресуда само показује да су се ти функционери показали као дилетанти у свом послу, а у прилог томе говори и чињеница да је МУП Црне Горе неславни рекордер по броју поништених незаконитих решења. МУП је сада дужан да, по одлуци Управног суда, о трошку пореских обвезника надокнади Смиљићу и трошкове поступка.

Ова пресуда Управног суда је само потврдила наше раније тврдње да се МУП боји Управног суда као, како каже народ, ђаво од Крста те годинама у својим ормарима незаконито држи жалбе нашег свештенства. У случају Смиљића, пљеваљских свештеника и моје маленкости су због притиска јавности морали да решавају по њима и доживјели су правни фијаско.

Pin It on Pinterest

Share This