Izaberite stranicu

[picasa width=”570″ height=”440″ autoplay=”1″ showcaption=”0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/7201207[/picasa]

[wpaudio url=”http://www.svetigora.com/audio/download/10351/Mitropolit_Beska.mp3″ text=”Слава манастира Бешка на Скадарском језеру”]

ЦЕТИЊЕ, 7. априла (Светигора прес) – Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-приморски Г. Амфилохије служио је данас, на празник Благовијести Пресвете Богородице и Лазареву суботу, Свету архијерејску литургију у манастиру Бешка на Скадарском језеру поводом Благовијести, храмовске славе ове Светиње.

„Данас славимо два догађаја непролазна за све људе и народе, па ево и за нас сабране на овом мјесту“, рекао је Митрополит Амфилохије у литургијској проповиједи вјерницима сабраним на Светом богослужењу.

„Ми се данас сјећамо и двије личности, два ктитора – градитеља овога Светога мјеста и ових Светих храмова. На првом мјесту се сјећамо Ђурђа Другог Балшића Стацимировића, који је подигао као своју задужбину храм Светога Георгија у коме почивају његови земни остаци. А овдје, у овом Светом храму Благовијести почивају мошти блажене Јелене Балшић, кћери Лазара великомученика косовског“.

„Њих двоје спојено је промислом Божјим, а кроз њих и древвне средњевјековне Рашка и Зета. Њихово јединство и њихов спој остали су темељ за будућа покољења, подсјетник будућим покољењима како и на који начин треба и ми да будемо једно и заједно“, рекао је Митрополит Амфилохије.

У току литургије Митрополит Амфилохије је у презвитерски чин рукоположио ђакона Исајла Марковића из Крушевца, који ће пастирску дужност обављати у Аргентини, у новооснованој Централно-јужноамеричкој епархији Српске православне цркве чији је Епископ-администратор Владика црногорско-приморски.

„Оца Исајла је Господ призвао преко ове Светиње да буде апостол Цркве Христове. Нека би га Господ укријепио и учинио Својим истинским слугом“, рекао је Митрополит Амфилохије након рукоположења.

Поводом Благовијести, храмовске славе манастира Бешка, Митрополит Амфилохије је благословио и преломио славски колач.

Сабор у манастиру Бешка је настављен славском трпезом љубави.
Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This