Izaberite stranicu

[picasa width=”570″ height=”440″ autoplay=”1″ showcaption=”0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/8201202[/picasa]

[wpaudio url=”http://www.svetigora.com/audio/download/10359/ZLATICA_%20CVIJETI_08.04.2012.mp3″ text=”Прослава Цвијети на Златици”]

ЦЕТИЊЕ, 8. априла (Светигора прес) – Његово Високопреосвештенство, Архиепископ цетињски, Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је данас, на празник Цвијети, Свету архијерејску литургију на темељима древног храма Златица, у истоименом подгоричком насељу.

Тумачећи ријечи „благословен који долази у име Господње, Бог је Господ и јави се нама“, Митрополит Амфилохије је рекао да је ова пјесма запјевана онога дана кад је Господ ушао у Јерусалим на магарету и када се народ сабрао Њега да прослави и да види Лазара Четвородневног кога је Он васкрсао из мртвих.

„Постоје краљеви или предсједници који воде и сабирају око себе народ који им је подређен. Тако је у свим областима живота, па је тако и у Цркви Божјој. А све је то тако управо зато што је тако устројио Бог овај свијет и сва створења која су у овом свијету кроз заједницу преко главе своје да напредују и да узрастају и да задобијају јединство“.

„Та тајна се, дакле, открила и јавила доласком Христовим у овај свијет. Он је онај који се родио од Дјеве да би људску природу, свечовјечанску утврдио Собом као вјечном главом, као путовођом, као свјетлошћу, као просветитељем и освећењем“.

„Тако је настала и Црква Христова. Тако се и зато она сабира кроз вјекове, ево до данашњег дана, око Његовог Светог имена, око оних Светих догађаја везаних за Његов живот и за Божја дјела у овоме свијету“, рекао је Митрополит Амфилохије.

Током Литургије Митрополит Амфилохије је миропомазао дванаест новокрштених слугу Божјих.

Благосиљан је славски колач и приређена славска трпеза хришћанске љубави.
С.Ж./Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This