Select Page

ТРЕБИЊЕ, 6. априла – У Требињу је почела са радом Конференција Међународног фонда јединства православних народа на тему “Европске интеграције и проблеми идентитета народа”.

“Ми у Српској опредијељени смо за ЕУ као скуп вриједности којима несумњиво припадамо и ту европску кућу смо овдје давно изградили. На најбољи могући начин ми и наша црква показујемо како може да сарађује свјетовна и црквена власт. Припадамо православном свијету и не смијемо никада да се одрекнемо свога доприноса хришћанској Европи и њеним вриједностима. Требиње заслужује да буде домаћин конференције Међународног фонда јединства православних народа, јер живи православну вјеру”, рекао је предсједник РС Милорад Додик, на отварању Конференције.

Начелник општине Требиње Добросав Ћук је у име града домаћина истакао да бројни храмови и манастири, средњовјековни споменици духовне културе расути по херцеговачким врлетима свједоче о континуитету и дугој традицији православне мисли и идентитета на херцеговачким просторима.

“У последних двадесетак година свједоци смо великог духовног преображаја нашег краја и народа на чему смо посебно захвални духовним пастирима херцеговачким, владикама Атанасију и Григорију, чији је допринос снажењу живота цркве међународно немјерљив и ненадокнадив”поручио је Ћук.

О теми конференције вечерас су говорили предсједник Фонда Алексејев Валериј Аркадијевич и владика црногорско-приморски Амфилохије, а скупу су се обратили и амбасадор Русије у БиХ Александар Боцан-Харченко.

Отварању конференције присуствовало је педесетак представника из 15 земаља, а између осталих, присуствовали су Епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије, Епископ браничевски Игњатије, Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије, умировљени Епископ ЗХиП Атанасије, министар за економске односе и регионалну сарадњу РС Жељка Цвијановић и др.

На конференцији су прочитани поздравни говори патријарха српског Иринеја, као и грузијског и бугарског патријарха и представника руске државне Думе.

Конференција ће бити настављена сутра.

СРНА

Pin It on Pinterest

Share This