Izaberite stranicu

[wpaudio url=“http://www.svetigora.com/audio/download/10265/Mitropolit%20Zupa%20niksicka_26.03.2012.mp3″ text=“Бесједа Митрополита Амфилохија у Жупи Никшићкој“]

ЦЕТИЊЕ, 26. марта (Светигора прес) – Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је данас са свештенством Свету архијерејску литургију пређеосвећених дарова у манастиру Светог Луке у Жупи никшићкој.

„Човјек се заљубљује у себе, у своје тијело, у тјелесност, у ствари око себе, у творевину око себе и на тај начин га савлађује похота очију и гордост живота“, рекао је Владика у литургијској проповиједи.

„То је наводно стицање знања. То је лажно знање, ограничено знање, јер је познање само природе и онога што је видљиво и што је чулно. И неспособност ондна се преко тогавидљивога и чулнога да се узноси човјек, људско срце према првобитном знању, првобитној мудрости Божјој“.

„Људска природа је богодана, али сама по себи није савршена. Дрво живота, засађено Божјом руком у рају, јесте Сам Господ, голготски страдалник и Часни Крст Његов на коме је Он био прикован и окусио смрт“.

„При том је Он побиједио ту усмјереност људског срца и тијела, ту похотљивост према стварима, људима и бићима и тиме повратио човјека истинској мудрости“, рекао је Митрополит Амфилохије.

[picasa width=“570″ height=“440″ autoplay=“1″ showcaption=“0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/26201204[/picasa]

Након литургије Митрополит Амфилохије је, на позив грчког амбасадора у Црној Гори Манолиса Пападогиоргакиса, поводом дана државности Републике Грчке присуствовао церемонији полагања вијенца у част палим борцима ослободилачких ратова на споменик Васу Брајовићу (Мавровунитису – Црногорцу), а потом и свечаном пријему у Подгорици.
И.Б./Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This