Izaberite stranicu

ЦЕТИЊЕ, 15. марта (Светигора прес) Високопреосвећени Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије учествовао је јуче на сахрани новопрестављене игуманије Јустине, дугогодишње настојатељице манастира Свете Тројице у Коропију код Атине.

Опијело је, уз мноштво свештенослужитеља и монаштва, Митрополит Амфилохије служио са Високопреосвећеним Митрополитом Мегоје и Лавреотикије Николајем из Атинске Архиепископије.

Мати Јустина, као једна од најзнаменитијих монахиња Цркве Грчке посљедњих деценија, велики је пријатељ нашег народа и Српске Патријаршије. Још од 60-тих година прошлог вијека њен манастир је био дом многих студената и теолога из наше помјесне Цркве, међу којима су били Митрополит Амфилохије и Епископ умировљени захумско-херцеговачки Атанасије. Замонашена је прије више деценија од стране Преподобног оца Јустина Ћелијског.

 Данас се, у сједишту Атинске Архиепископије, Митрополит Амфилохије сусрео са Блажењејшим Архиепископом атинским и цијеле Јеладе Јеронимом. У срдачном и пријатељском разговору који је трајао више од једног сата, дугогодишњи познаници су говорили о више тема из савременог живота Православне Цркве, дотакавши се и улоге Цркве у сложеним временима, каква је актуелна економска криза у Грчкој.

 Митрополит Амфилохије се приликом своје посјете Атинској Архиепископији сусрео и разговарао и са другим званичницима Архиепископије и грчке државе.

Pin It on Pinterest

Share This