Izaberite stranicu

ПОДГОРИЦА, 2. марта – У католички жупни уред Светога Рока у Доњој Ластви стигла је неуобичајна пошиљка – комплет од 15 томова сабраних дијела митрополита црногорско-приморског Амфилохија Радовића. Управитељ жупе, дон Дејан Турза, за потребе своје стручне специјализације на Католичком богословном факултету (КБФ) у Загребу, обратио се Православној митрополији Црногорско–приморској да му уступи потребну литературу.

„Ишчитавајући православну теологију уочио сам да у библиотеци КБФ-а у Загребу недостају значајна дјела високопреосвећеног др Амфилохија Радовића, који је, уз др Иринеја Буловића, засигурно најученији живући теолог Српске православне цркве“, казао је дон Дејан Турза.

Секретар Митрополије црногорско-приморске, протопрезвитер Обрен Јовановић је стога дон Турзи предао Амфилохијева сабрана дјела, а управнику библиотеке КБФ у Загребу, у попратном писму, уз поздраве у Христовој љубави, поручио:

„Имајући у виду сарадњу православних и католичких теолога богословних факултета из Љубљане, Загреба и Београда, која је успостављена седме и осме деценије XX вијека, у којој је знаменито мјесто имао митрополит Амфилохије, достављамо за библиотеку КБФ-а до сада изашлих 15 томова сабраних дјела митрополита црногорско-приморског, др Амфилохија Радовића. Пројектовано је да тај корпус садржи 40 томова. Надамо се да ће томови које Вам достављамо, као и они који ће бити објављени, а које ћемо Вам послати, бити од интелектуалне и духовне користи читаоцима.“

Извор: Вијести online

Pin It on Pinterest

Share This