Select Page

[wpaudio url=“http://www.svetigora.com/audio/download/10074/26.02.2012_Casopis_Svetigora.mp3″ text=“Нови број Светигоре“]

У Велики пост нас уводи нова Светигора, чији је број 214. изашао из штампе.

На првој страници овог образника за вјеру, културу и вапитање Митрополије црногорско-приморске налази се отворено писмо Његовог високопреосвештенства Архиепископа цетињског Амфилохија упућено предсједнику Владе Црне Горе.

Централна тема овог броја је Свети Сава, коју отвара бесједа Митрополита црногорско-приморског господина Амфилохија „Путовођа пута који води у живот“ . Слиједи интегрална светосавска бесједа др Мила Ломпара изговорена у Подгорици на централној светосавској прослави. Јереј Никола Урдешић пише о култу светога Саве у Новоме. Светоме Сави су посвећени и радови ученика основних школа са конкурса На стази Светог Саве. О прослави Савиндана широм Црне Горе саопштава Рајо Војиновић.

Поред ових ту су и репортаже о прослави Бадње вечери, Божића и Богојављења, илустроване фотографијама.

Онај ко није имао прилику да чује или прочита Божићну посланицу Његове светости Патријарха Иринеја, наћи ће је у новом броју Светигоре. Светигора је преузела интервју који је Његова светост Патријарх московски и цијеле Русије Кирило дао Вечерњим Новостима „Црна Гора – дио канонске територије Српске цркве“.

Ту је и честитка Митрополита Илариона Владици Амфилохију поводом рођендана. Са руског сајта Православље преузета је бесједа угледног московског игумана Тихона „Подржимо свијећу православља за Косово“. Руси су заступљени и поезијом, кроз стихове јеромонаха Романа Матјушина.

О православљу у земљи наследници Цркве светих Ћирила и Методија, са Митрополитом Чешких Земаља разговарао је Александар Вујовић. О православљу на другом крају свијета –Аргентини, говори други дио репортаже, чија је тема боравак Митрополита Амфилохија у Јужној Америци.

Текстови који ће вас можда највише кријепити током Часног поста су: „Молитва и пост“ протојереја Владимира Берзонског, „О молитви као извору сваког добра“ јеромонаха Иринеја (Стинберга), „Који је рођен од Бога не чини грех“ – светог Теофана Затворника, „Недјеља опраштања“ – Митрополита Антонија Блума, „Свети Григорије из Нисе – учење о Богу, човјеку и космосу“ предавање протојереја Драгана Станишића и трећи дио огледа др Ксеније Кончаревић посвећен женском монаштву.

Заступљене су уобичајене рубрике: помени, прикази, превод, саопштења, промоције. И на самом крају, на десетак и више страница, сазнајте који су то били актуелни догађаји у нашој Митрополији, отачаственој Цркви, помјесним Црквама и у свијету.•

Pin It on Pinterest

Share This