Select Page

„Дакле, постоји реална потреба за доношењем новог закона о слободи вјероисповијести и црквама и вјерским заједницама“, оцијенио је он

БЕОГРАД, 26. фебруара – У Црној Гори постоји реална потреба за доношењем новог закона о слободи вјероисповијести и црквама и вјерским заједницама, будући да је актуелни анахрон и превазиђен у многим одредбама, сматра координатор Правног савјета Митрополије црногорско-приморске (МЦП), Велибор Џомић.

Он је казао да дио одредаба Закона о правном положају вјерских заједница из 1977. године, које се тичу слободе вјероисповијести, нијесу лоше, али већина јесте.

„Већ годинама указујемо на чињеницу да је Закон о правном положају вјерских заједница од 1977. године превазиђен и анахрон у многим одредбама“, казао је Џомић.

„Дакле, постоји реална потреба за доношењем новог закона о слободи вјероисповијести и црквама и вјерским заједницама“, оцијенио је он.Према његовим ријечима, питање доношења новог закона, усаглашеног са Европском конвенцијом о људским правима и другим међународно-правним документима који се тичу слободе вјероисповијести и конструктивне улоге цркава и вјерских заједница у демократском друштву, годинама је гурано под тепих ради стварања и распиривања вјерских подјела.

У том периоду су, наводи Џомић, донијети европски закони о лову и риболову, о птицама и рибама, што је за похвалу, али није донијет закон о вјери и вјерницима, црквама и вјерским заједницама.

„Дакле, постоји реална потреба за доношењем новог закона о слободи вјероисповијести и црквама и вјерским заједницама“, оцијенио је он.

На Влади је

Џомић је навео да би носилац тог пројекта требало да буде црногорска Влада.

Он сматра да, уколико постоји добра воља за праведним доношењем одрживог и примјенљивог закона, онда и Влада мора да учини одређене важне кораке управо због тога што је ријеч о осјетљивом питању.

„Нови закон не смије да донесе веће проблеме од ових који су сада, из идеолошких и политичких разлога, створени у Црној Гори“, појаснио је Џомић.

Како је казао, гест добре воље Владе би се огледао у одустајању од праксе да нацрт закона прави радна група у којој су искључиво представници извршне власти или њој блиски људи.

„Нови закон не смије да донесе веће проблеме од ових који су сада, из идеолошких и политичких разлога, створени у Црној Гори“, појаснио је Џомић.Џомић је рекао да у радну групу морају бити укључени представници традиционалних цркава и вјерских заједница, али и људи из правне струке који се искључиво, а не успут и површно, баве изучавањем црквено-државних односа и који имају објављене радове и књиге из те области.

„Још ми није познато име ниједног функционера или државног чиновника који се озбиљно бави позитивно-правним црквено-државним односима. Закон се не може донијети на брзину“, оцијенио је он

Џомић је подсјетио да се за усвајање таквих закона у појединим европским парламентима тражи двотрећинска већина, што довољно показује колико је то осјетљива материја. „У Црној Гори то није случај, али је нужна сагласност и озбиљност“.

Извор: Вијести online

Pin It on Pinterest

Share This