Izaberite stranicu

Свештеници Српске православне цркве из Пљеваља, позивајући се на Закон о управном спору, покренули су поступак, као што је то раније и Џомић урадио

ПОДГОРИЦА, 22. фебруара – Игуман манастира Свете тројице Леонид и шест пљеваљских свештеника покренули су појединачне управне спорове због одлуке МУП-а да им не продужи боравишне дозволе.

То је за “Вијести” потврдио парох подгорички протојереј Велибор Џомић, додајући како они сада неће морати да напуштају Црну Гору, бар док се не оконча управни спор.

Леонид и свештеници Огњен Перковић, Боривоје Пантић, Саша Јањић, Никола Олић, Милан Стоиљковић и Дарко Јовић одлучили су се на тај потез након што је Управа полиције одгодила извршење рјешења по којем су њих седморица морали да напусте Црну Гору, јер немају регулисане боравишне дозволе.

Свештеници Српске православне цркве из Пљеваља, позивајући се на Закон о управном спору, покренули су поступак, као што је то раније и Џомић урадио.

“У овом моменту, то је једини правни излаз. Оваква ситуација непотребно је створена кроз рјешења МУП-а за која тврдимо да су незаконита и да представљају преседане у пракси која је примјењивана од када је усвојен закон 1977. године”, казао је Џомић.

Неспорни и законит статус Митрополије

Он је устврдио да је свештенство Митрополије и других православних епархија у Црној Гори “опредијељено да поштује законске прописе”, те да су се до сада, из тих разлога, уредно пријављивали надлежним органима.

“Годинама смо добијали боравишне дозволе, а онда је са доласком министра Ивана Брајовића на чело МУП-а започето са овом праксом за коју тврдимо да је незаконита. Очекујемо да Управни суд ријеши ову ствар непристрасно и поред медијског притиска који врши Брајовић прејудицирањем одлука суда, што по закону нема право”, поручио је Џомић.

Упитан да каже да ли ће вјерски поглавар Митрополије ту вјерску организацију регистровати у Црној Гори и помоћу тог папира омогућити давање боравишних дозвола свештенству СПЦ, Џомић је казао: “Појам регистрација уопште не постоји у важећем закону, нити је та обавеза прописана. Да је таква обавеза била прописана, нема сумње да би је Митрополија испоштовала”.

Он је додао да је црногорска Влада у одговорима на Упитник Европске комисије оцијенила правни статус Митрополије неспорним и законитим.

МУП је крајем децембра одбио да изда боравишне дозволе пљеваљским свештеницима, јер уз захтјеве нијесу доставили рјешење о регистрацији СПЦ у Црној Гори.

Извор: Вијести online

Pin It on Pinterest

Share This