Select Page

[picasa width=“570″ height=“440″ autoplay=“1″ showcaption=“0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/19201205[/picasa]

[wpaudio url=“http://www.svetigora.com/audio/download/10036/Izvjestaj_iz_H.%20Novog_19.02.2012.mp3″ text=“Прослава стогодишњице цркве Св. Архангела Михаила у Херцег Новом“]

ЦЕТИЊЕ, 19. јануара (Светигора прес) – Црква Светог архангела Михаила на херцегновском тргу Белависта прославила је данас стотину година постојања.

Свету архијерејску литургију тим поводом служио је Његово Високопресвештенство Архиепископ цетињски Митрополит Црногорско – приморски Господин Амфилохије.

Јубилеј храма био је крајем претходне 2011. године, али је прослава уприличена тек данас због обавеза Високопресвећеног Митрополита Амфилохија које је у то вријеме имао у Јужној Америци.

На Светој служби Митрополиту се саслуживало свештенство из Херцег Новог и околних мјеста, уз молитвено учешће многобројних вјерника.

Светковини су присуствовали амбасадори Руске Федерације у Црној Гори Андреј Нестеренко, Украјине Оксана Сљусаренко, конзул Србије у Херцег Новом Марина Јовићевић, градоначелник Херцег Новог Дејан Мандић, општински одборници и представници културног живота општине.

„Сваки сусрет је сусрет и са ближњим и са творевином Божјом и са Оним који је створио творевину, са Оним који је задахнуо човјека и створио га по лику и подобију Својем“, рекао је Митрополит Амфилохије у архипастирској бесједи у току литургије.

„Препознаће Господ нас, изабране своје по дјелима. По дјелима се познаје дрво, по дјелима се познаје и човјек и у времену, а по дјелима се препознаје, ето, и на Страшном суду Божјем“.

„Зато нас Црква подсјећа уочи поста, јер пост и јесте очишћење душе и тијела. Зато се и назива свијетли пост, јер он убјељава, прочишћава човјеков ум и човјеково срце, мијења човјекову философију живота, учи човјека истинској и правој љубави према Богу, правој и истинској љубави саможртвеној према ближњима. Зато нас Црква непрекидно подсјећа на ту велику и Свету тајну“, рекао је Владика Амфилохије.

Након литургије изведен је богат свечарски програм са градском музиком, хоровима и кореографијама. По завршетку програма приређена је славска трпеза љубави. Митрополита и госте поздравио је предсједник Црквеног одбора Стари град Ранко Ковачевић. Скуп су поздравили и амбасадор Руске Федерације Андреј Нестеренко и Украјине Оксана Сљусаренко, као и конзул Србије Марина Јовићевић.

[picasa width=“570″ height=“440″ autoplay=“1″ showcaption=“0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/19201206[/picasa]

[wpaudio url=“http://www.svetigora.com/audio/download/10042/20.02.2012_u_zizi.mp3″ text=“Свечана академија поводом јубилеја храма“]

Поводом стогодишњице цркве Светог архангела Михаила вечерас је у Херцег Новом одржана свечана академија.

[picasa width=“570″ height=“440″ autoplay=“1″ showcaption=“0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/18201202[/picasa]

[wpaudio url=“http://www.svetigora.com/audio/download/10043/Mitropolit_Podlastva_Grbaljska_Zadusnice.mp3″ text=“Бесједа Митрополита Амфилохија на Задушнице у манастиру Подластва“]

У суботу, 18. фебруара, на задушнице, Господин Митрополит је служио Свету Архијерејску Литургију у манастиру Подластва Грбаљска.
Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This