Select Page

[wpaudio url=“http://www.svetigora.com/audio/download/10000/bo%C5%BEidar_jelovac_pljevlja.mp3″ text=“Разговор са Божидаром Јеловцем, предсједником Српског културног клуба Патријарх Варнава“]

„Уколико се овај захтјев не испуни, видимо се за петнаест дана на истом мјесту“, рекао је Струњаш

ПОДГОРИЦА, 15. фебруара – Више стотина Пљевљака окупило се на тргу Патријарха Варнаве у протестујући против одлуке МУП-а да не изда боравишне дозволе шесторици свештеника и једном монаху СПЦ, који су на служби у пљеваљским храмовима.

На скупу који је организовао Српски културни центар Патријарх Варнава окупљени су извикивали пароле „Није ово Монтенегро већ јуначко српско легло“ и „Није ово Цетиње, нисмо ми аветиње“.

Бојан Струњаш који се у име организатори обратио окупљенима, дао је властима рок од петнаест дана да прекину терор над свештенством и монаштвом и да им у најхитнијем року дају црногорско држављанство.

„Уколико се овај захтјев не испуни, видимо се за петнаест дана на истом мјесту“, рекао је Струњаш, истичући да се нису окупили да се са било ким свађју већ да покажу да свештеници нису сами.

Струњаш: Коме сметају свештеници?

„Овом већ данас одложеном одлуком МУП-а није ударено само на шесторицу свештеника и на њихову нејаку дјецу, већ и на васколики српски народ пљеваљског краја, зато није ни чудо што је реакција народа оваква, а биће још и жешћа уколико ову лавину безумља не зауставе они који су је покренули. Кажу да живимо у вијеку свакојаког напретка, демократије и људских права, а нама се баш у том вијеку дешавају невјероватне ствари. Историја не памти да су Турци, за вријеме петовјековног ропства, покушали протјерати игумана манастира Свете Тројице. Напротив, тројички игумани су уживали велико поштовање и међу самим Турцима, а манастир Света Тројица је добијао фермане од султана које су подразумијевале разне повластице, док ми данас невиђени зулум доживљавамо у овом тзв. „просвијеђеном“ вијеку, у коме и пашчад добише своја права, а људска права се ускраћују“, рекао је Струњаш.

Он се запитао коме сметају шесторица свештеника и њихова малољетна дјеца, за кога то они представљају опасност.

Стекли право на држављанство

Он тврди да су сви монаси и свештеници Милешевске епархије са територије Општине Пљевља које држава жели депортовати по Закону о држављанству, и старом и новом, давно стекли право на држављанство.

„Заиграли су прљаву игру којој смо се ми одмах супротставили и поручујемо им да ова подвала неће проћи. Наш отпор је снажан и искрен јер је потекао из срца правдољубивог и богољубивог народа српског. Данас су сви православци у Пљевљима једна странка и зато ми данас нисмо овдје као политичари, већ само као народ који тражи ускраћена људска права“, казао је некадашњи посланик СРС у црногорском парламенту.

Он се захвалио Исламској заједници из Пљеваља, а посебно имаму Хусеин-пашине џамије, ефендији Самиру Кадрибашићу, који је „пружио људску подршку нашим свештеницима и нашем народу“ и припадницима владајућих странака, који су подржали ову праведну борбу за људско достојанство.

МУП одгодио извршење рјешења

МУП је за мјесец дана одгодио извршење рјешења којим се од пљеваљских свештеника тражи да напусте Црну Гору. (О изјави премијера Игора Лукшића тим поводом и јучерашњим протестима можете прочитати овдје)

МУП је крајем децембра одбио да изда боравишне дозволе пљеваљским свештеницима, јер уз захтјеве нијесу доставили рјешење о регистрацији СПЦ у Црној Гори. У међувремену они су уложили жалбе у којима су се позвали и на вјековну традицију СПЦ у Црној Гори.

Рјешења су уручена свештеницима Огњену Перковићу, Боривоју Пантићу, Саши Јањићу, Николи Олићу, Милану Стоиљковићу, Дарку Јовићу и игуману манастира Свете Тројице Леониду.

Извор: Вијести online (www.vijesti.me); Аутор: Горан Малиџан, Објављено: 15.02.2012

Pin It on Pinterest

Share This