Izaberite stranicu

Саопштење за јавност
поводом прогона пљеваљских свештеника од стране
МУП-а Црне Горе

Поводом рјешења Управе полиције којим је седморици православних свештенослужитеља Црквене општине пљеваљске и манастира Свете Тројице наложено да у року од три дана напусте Црну Гору, обавјештавамо јавност да су против незаконитих рјешења МУП-а Црне Горе пред Управним судом у законом прописаном року покренути управни спорови у сваком појединачном случају.

Истовремено, на основу члана 13 Закона о управном спору, Управи полиције су као органу надлежном за извршење рјешењâ поднијети појединачни захтјеви за одлагање извршења нападнутих рјешења с обзиром на то да би се њиховим извршењем свештенослужитељима нанијела ненадокнадива штета, чиме би се обесмислио управни спор. Од Управе полиције очекујемо да уважи разлоге наведене у захтјевима и поступи као и у ранијим случајевима, тојест да у законском року од три дана оштећеним свештенослужитељима одобри останак у Црној Гори до окончања управног спора.

Сматрамо да се захтјеви за одлагање извршења рјешења против којих је покренут управни спор не противе јавном интересу већ да су у потпуности у складу са јавним интересом и чињеницом да је у Црној Гори због сњежних падавина и елементарне непогоде уведено ванредно стање. Томе у прилог иде и чињеница да је у шест од седам случајева ријеч о породичним људима чија су дјеца рођена у Црној Гори и похађају школу у Пљевљима.

Констатујемо да су се оштећени свештенослужитељи од првог дана своје службе – а многи од њих су више од десет година на служби у Црквеној општини пљеваљској и у манастиру Свете Тројице – уредно пријављивали надлежним државним органима и без икаквих проблема током свих претходних година добијали одобрења за привремени боравак. Из тог разлога, сматрамо да је овакво незаконито поступање МУП-а Црне Горе инспирисано искључиво идеолошким и политичким антицрквеним мотивима, који су у директној супротности са Уставом Црне Горе и важећом законском регулативом, да и не говоримо о нормама које важе у демократским друштвима у Европи и у свијету.

Апелујемо на државне органе Црне Горе, у првом реду на највише представнике државне власти, да својим ауторитетом стану на пут оваквим злоупотребама и незаконитим поступцима који се предузимају само када су у питању православни свештеници и монаси у Црној Гори.

Из Канцеларије Епископа милешевског

Извор: Епархија милешевска

Pin It on Pinterest

Share This