Select Page

ПОДГОРИЦА, 13. фебруара – Одлуку Министарства унуграшњих послова којом се седморици свештеника Српске православне цркве забрањује боравак у Црној Гори, Српски културни центар „Патријарх Варнава“ оцијенио је и као класични атак на људска права свештенства Милешевске епархије и вјерног српског православног народа у пљеварском крају.

Црногорска полиција наложила је прекјуче седморици свештеника Српске православне цркве у Пљевљима да до сриједе, 15. фебруара, напусте територију Црне Горе. Након што им је МУП одбио захтјев за привремени боравак, полиција је протојерејима Огњену Перковићу, Николи Олићу, Милану Стојиљковићу, Саши Јањићу, Дарку Јовићу, Боривоју Пантићу и архимандриту Леониду, управитељу манастира Свете Тројице, уручила рјешења у којима им се налаже да у року од три дана напусте црногорску територију. Сви они се до сриједе морају пријавити полицији и напустити Црну Гору, или ће у супротном бити силом протјерани.

-Нимало случајно, прича о црногорском држављанству свештеника Српске православне цркве доживјела је свој срамни епилог тачно на дан када је у Црној Гори уведено ванредно стање, а коначан прогон свештеника биће извршен, ни мање ни више, него на велики православни празник Сретење Господње. Ова одлука не само што није законита и људска, него није ни хумана. Протјерати свештенике са малољетном дјецом у сред зиме представља злочин против човјека и човјечности. Црногорском режиму не смета то што је Црна Гора најутврђеније легло криминала на Балкану, али им сметају часни свештеници који одано служе своме народу, проповиједајући вјеру Христову саопштено је из Српског културног центра „Патријарх Варнава“. Додају како је очигледно да се све ради с намјером да се на мјесто Српске православне цркве успостави тзв. „ЦПЦ“ која је формирана у полицији и служи искључиво као полицијска испостава којом се врши притисак на правдољубиви српски народ.

-Министар Иван Брајовић и директор Управе подиције Божидар Вуксановић морају да знају да им ова прљава ујдурма нехе проћи и да ће српски народ на прави начин знати да брани своју Цркву од најновијег насиља. Срипки културни центар „Патријарх Варнава“ тражи да Влада Црне Горе, најкасније у року од 48 часова, укине ову срамну одлуку којом се ударило на људско достојанство, достојанство Српске цркве и српског народа. У супротном, позваћемо народ на масовне протесте, а раднике Рудника угља, Термоелектране и других пљеваљских предузећа на обуставе производње, која ће неминовно довести до тоталне економске блокаде цијеле Црне Горе. На силу се мора одговорити истом мјером, јер другог пута и излаза из ове ситуације нема-поручили су из те опранизације.

М.В.Р.

Насиље над црквом и народом

Удружење Пљевљака у Београду позвало је јуче власт у Црној Гори да одустане „од насиља над Српском православном црквом и затражило да се хитно опозове наредба о протјеривању свештеника и монаха Милешевске епархије СПЦ са територије Пљеваља“.

-Одлучно и са огорчењем дижемо свој глас против нечувеног насиља МУП-а над свештеницима и њиховим породицама. Одлука о протјеривању, иако су они већ одавно тражили да им се одобри привремени боравак, представља брутално и у модерном свијету незабиљежено кршење људских права наводи се између осталог у саопштењу Удружења Пљевљака у Београду, које је потписао заступник Томислав Мацановић.

Они даље истичу да ово није само насиље над Српском православном црквом већ и народом, његовом историјом и традицијом, језиком, књижевношћу.

Удружење је протестно писмо упутило премијерима Лукшићу и Цветковићу, предсједнику Општине Пљевља, патријарху Иринеју, митрополиту Амфилохију, епископу Филарету, амбасади Русије, министрима иностраних послова и другим релевантним институцијама.

Извор: Дневне новине ДАН, 13. фебруар 2012

Pin It on Pinterest

Share This