Izaberite stranicu

ПРОТЕСТ УДРУЖЕЊА ПЉЕВЉАКÂ У БЕОГРАДУ
против протеривања целокупног свештенства и
монаштва Милешевске епархије са територије
општине Пљевља у Црној Гори

Одлучно и са огорчењем дижемо свој глас против нечувеног насиља Министарства унутрашњих послова Црне Горе над свештенством и монаштвом Милешевске епархије Српске Православне Цркве са територије општине Пљевља у Црној Гори.

Одлука Министарства Владе Црне Горе о протеривању свих свештеника са породицама и монаха (под изговором да им није одобрен боравак, иако су већ одавно уредно поднели захтеве са потребним папирима ) представља брутално и у модерном свету готово незабележено гажење основних људских права. Газе се елементарна права не само свештенства и монаштва него и целокупног српског народа пљеваљског краја који чини апсолутну већину становништва.

Наша браћа и сестре, остали без посла и без коре хлеба, недељама завејани и одсечени од света, вољом режима доводе се у положај гори него у најгорим данима Турског Царства – да их нема ко причестити, ни гроб опојати, ни службу у светоме храму одслужити. Двери српских средњевековних манастира – чувене Свете Тројице Пљеваљске, Довоље, Дубочице, Светога Михаила Аранђела на Тари и десетак цркава – од среде ће бити затворене! У граду у коме су се родили чувени Патријарх српски Варнава (Росић) и епископ рашко-призренски Михаило (Шиљак) вољом црногорског режима неће бити српског свештеника ни монаха…

Ово није насиље само над Српском Православном Црквом и светлом успоменом на чувене српске архијереје родом из Пљеваља него и над народом који је још 1889. основао Српско певачко друштво Братство, а 1901. Српску гимназију у Пљевљима – насиље над његовом историјом и традицијом, језиком, књижевношћу, уметношћу, свиме што смо вјековима неговали као срце нашег народног бића.

Насиље је превазишло све људске обзире и све норме слободног и демократског света.
Позивамо власт у Црној Гори да одустане од насиља над нашом Српском Православном Црквом.
Позивамо сав родољубиви и цивилизовани свет да се супротстави етноциду пред лицем модерне и просвећене Европе.

Тражимо да се одмах опозове наредба о протеривању свештеникâ и монахâ Милешевске епархије Српске Православне Цркве са територије Пљеваља.

Београд , 12. фебруар 2012.

За Удружење Пљевљакâ у Београду:
Томислав Мацановић

Pin It on Pinterest

Share This