Izaberite stranicu

Отворено писмо властима и јавности Црне Горе

Никада више становници Црне Горе нису гледали у небо, очекујући Божију помоћ, у зимској стихији која је затворила све путне правце у држави. Сњежна непогода однијела је људске животе а помоћ је потребна и у граду и у селу. Док се молимо Богу за мир, да нас сачува од гњева и опасности пљеваљска гранична полиција је добила налог да забрани молитве вјерника, одржавање светих литургија и прогна људе који се моле Богу, а моле се и за власти на земљи.

У суботу 11. фебруара вјернике Српске православне цркве, који припадају милешевској Епархији, шокирала је одлука Министарства унутрашњих послова, да ванредним правним лијеком нареди свештенству на територији општине Пљевља да напусти Црну Гору у року од три дана, тачније 15. фебруара до поноћи.

У вријеме док се Црна Гора бори са незапамћеним временским неприликама, због којих је проглашено ванредно стање, полиција је умјесто да спашава животе угроженог становништва одлучила да депортује или прогони свештенсво СПЦ. Министарство унутрашњих послова одлучило је да ратује не само са природом већ и Богом. Свештенство и монаштво Српске православне цркве у Пљевљима се прогони од Министарства унутрашњих послова зато што је добило одбијеницу за привремени боравак, јер наводе да „није доставило ваљан доказ о постајању вјерске заједнице којој припадају“. Да ли је једини ваљан доказ за министра да се у полицији региструје осмовјековно постојање Цркве која је створила државу Црну Гору?

За ресорно министарство не важи црногорски Закон о положају вјерских заједница који каже да су само новоосноване вјерске заједнице дужне да се пријаве или одјаве у року од 15 дана. Министарство није сачекало одлуку Управног суда који је требао да рјешава жалбе свештенства на политички исконструисане одлуке министарства. Каква је грдна невоља натјерала полицију да спрема депортацију свештенства када су сви путеви у држави непроходни? Имају хеликоптере али чему такав чин?

Докле иде слијепило власти када већинском српском становништву у Пљевљима ускраћују уставом загарантована људска права на исповједање вјере и вјерских обреда. Прогоном свештеника, монаха и монахиња затвориле би се све цркве у општини. Црквено богослужење не би имао ко да обавља. Нема крштења, вјенчана, сахрањивања, славских обреда. Шта је циљ таквог политичког дјеловања које на један бахат начин крши основна људска права? Да ли је то пријетња упућена посредно и вјерницима да могу да очекују стављање жуте звијезде на рукаве – да ли их очекује прогон или цивилизацијски искорак у виду бомби уништења?

Тражимо објашњење и позивамо републичку, локалну и судску власт да својим дјеловањем заштите наша основна људска права и законе ове земље. Позивамо све људе добре воље, невладин сектор, интелектуалце на глас разума.

Захваљујемо на подршци Исламској вјерској заједници која је препознала погубност и некоректност односа министарства унутрашњих послова према свештенству СПЦ. Ефендија Самир Кадрибашић рекао је да овим потезом држава само наставља оно што је започела средином прошлога вијека када је вјерским заједницама одузета готова сва њихова имовина. Само што је овога пута у питању много јачи атак, атак на људско достојанство и његово право на живот и рад.

Да ли нам министарство спрема прогон и мрцварења у смислу примјене Закона о странцима гдје ће породице и свештенике смјестити у прихватилишта како би наплатили њихове трошкове смјештаја?

Докле може да иде понижење, људска мржња и политичка острашћеност?

Господе Боже молимо се за мир, љубав и разумјевање свих људи. Слава Богу.

Црквени Одбор Српске православне Црквене Општине Пљевља

Pin It on Pinterest

Share This